Op facebook plaatste ik vandaag een bericht met de vraag over tips om het gezellig te houden aan de eettafel. Ik begon met:
Er schijnen kinderen te zijn die van spruitjes en broccoli houden. O wat zou dat fijn zijn!
Helaas is het hier elke avond een uitdaging om onze twee jarige dreumes groente te laten proeven. We proberen het zo gezellig mogelijk aan tafel te houden, dus eten met je handen mag bij ons zo af en toe.
En eindigde dus met: Wat is jullie beste tip om het gezellig te houden aan tafel?
Ik kreeg, boven verwachting, heel veel enthousiaste reacties en handige tips van moeders met dezelfde frustratie. Maar ook van moeders waarvan de kindjes wel goed eten. Kinderen die met smaak spruitjes eten met spekjes, walnoot en geitenkaas. Kinderen die broccoli, witlof en olijven heerlijk vinden. Om jaloers op te worden toch? De tips varieerden van ‘niet druk om maken, komt vast ooit weer goed’, ‘wat ik zelf vies vind zoals spruitjes, hoeven mijn kinderen ook niet, oftewel ze mogen best iets niet lusten’,’Elk jaar twee dingen laten kiezen die ze niet lusten, en als dat dan op tafel werd gezet, mochten ze brood eten’ tot hele creatieve oplossingen.
Daar komen ze, DE tips van ervaren moeders:
1. Het aantal spruitjes naar leeftijd
Het gaat hier dan over spruitjes, maar de tip kan natuurlijk ook over het aantal happen gaan. Of als je dat te weinig vindt, als ze nog jong zijn, het aantal happen van de groente die ze niet lusten. Deze tip werkte bij mijn dochter ook altijd erg goed. We begonnen met drie happen minimaal, toen ze drie jaar was. Drie happen van het eten dat ze niet lustte, of als ze echt niks wilde eten, drie happen van het eten op haar bord. De tip werkte omdat het overzichtelijk was voor haar, is mijn ervaring. En het gaf haar ook rust. Na die happen, hoef ik niet meer te eten. Wat grappig was. Toen ze interesse kreeg in leren tellen, en tot tien tellen, wilde ze niet drie happen, maar juist meer. We moesten er dan smakelijk om grinniken.
2. Groenten gekke namen geven
Spruitjes worden dan piraten kogels of groene bomen als broccoli. Ik moet hier zelf nog wel even op studeren, om tot gekke namen te komen. Maar kan zo mij voorstellen dat, het bij kinderen, en dan vooral in de leeftijd van vier tot zes jaar, als ze zo heerlijk fantasierijk zijn, tot de verbeelding kan spreken.
3. Het ‘ballenfeest’
Op tafel komt eten in de vorm van ballen, zoals krieltjes, gehaktballetjes, ronde worteltjes, spruitjes, noem maar op. Met een lekker sausje bijvoorbeeld satésaus overgoten wordt het dan geheid een leuk ‘ballenfeest’ aan tafel. Een variant erop is het ‘rolletjesfeest’ met aardappelkroketjes, saucijsjes, worteltjes etc. Erg leuk idee!
4. Hutspot in vormpjes met koekjes uitstekers
Nog een leuk idee van een moeder. Zij maakte van de hutspot vormpjes met koekjes uitstekers. En omdat ze alleen zonen heeft, werden het dus vormpjes van een race-auto, trein en een vliegtuig. Maar dat kan natuurlijk met elke vorm. Dat eten uitsteken met vormen het extra aantrekkelijk en leuk maakt voor kinderen, dat wist ik natuurlijk al wel ;). Maar op dit idee, was ik zelf nog niet gekomen, en ik ga het zeker proberen!
5. Samen koken, tijdens het koken laten proeven, samen boodschappen doen of samen groenten kweken.
Alles wat je samen doet, maakt het extra leuk. Kinderen leren ook meteen hoe je eten maakt, waar het vandaan komt, hoe het groeit. En dat maakt eten natuurlijk interessant. Mijn eigen ervaring tot nu toe is dat het niet altijd op gaat. Mijn dochtertje kookt heel vaak samen met mijn man, onze huiskok. Maar dat geeft zeker niet de zekerheid dat ze het daarna ook opeet. Hoe leuk ze het koken dan ook vind, of hoe trots ze dan ook is op wat ze heeft gemaakt. Maar het zal vast kunnen werken bij andere kinderen.
6. Ongezoete slagroom (dat dan weer wel) op de groente
Bij deze tip, moest ik eerst wel even fronzen. Maar ik snap de gedachte wel. Want mijn kinderen zijn dol op slagroom (de gezoete variant dat dan weer wel). Dus dat je deze tip toepast als je het even niet meer weet, of als je even geen zin hebt in creatief gedoe aan tafel, kan ik mij wel iets bij voorstellen. En eigenlijk, doen we ook niet hetzelfde met de appelmoes? of andere lekkere sausjes die we mixen door de groenten, in de hoop dat ze het toch gaan eten? Dan is ongezoete slagroom (dat dan weer wel), met zo’n mooie hoge toef, op je broccoli heel aanlokkelijk voor kinderen en misschien nog wel beter dan de zoete appelmoes.
Wil je alle tips en reacties lezen? dan vind je die hier.
Aanhetlijntje
Ik pas het meeste hier al in huis toe, sommige dagen zijn ze er meteen mee weg en is alles vlot binnen. Op andere dagen kan ik hun niet foppen en blijven de bordjes vol 🙂
Marije Woertman
Dat merken wij hier thuis ook inderdaad, blijven eigenwijsjes 🙂