Hoe altijd maar ‘nee’ verkopen zijn effect heeft.
Oh ja, vakantie…daar zijn we alle vier echt aan toe. Heel decadent natuurlijk om in de meivakantie naar een zonnig eiland te vertrekken maar we hebben het verdiend. We hadden de wintersport overgeslagen. Dan mag het. Dus. Geld moet rollen heb ik altijd geleerd. En neem van mij aan, het rolt best vaak en hard bij ons.
Nadat we de noodzakelijke hobbels van de reis zelf hebben genomen, duidelijk niet mijn favoriet, zijn we altijd even onrustig. Niet vervelend. Enthousiast. Nieuwsgierig naar het nieuwe tijdelijke onderkomen. Naar de omgeving. Naar andere kleuren, geuren, mensen en natuurlijk ander eten. We informeren bij onze gastheer naar de beste bakker in de buurt. De meest complete supermarkt voor de dagelijkse benodigdheden. De leukste restaurants waar ook kinderen welkom zijn.
Op vakantie is het anders dan thuis. We gaan dagelijks op pad, zwemmen in zee of het zwembad en de meiden mogen later naar bed. We ontbijten elke dag met verse broodjes en eten regelmatig in een restaurant. En ja, we letten ook wat minder op de aanwezigheid van suikers en melk. Kopen een ijsje op zijn tijd, hebben een zakje chips op het strand en trakteren onszelf soms met een lekkere zoete muffin bij het ontbijt. De balans vinden wij in zelfgesmeerde broodjes voor de lunch en sappig fruit, stukken komkommer en schoongemaakte worteltjes als tussendoortje.
Het valt de oudste dit jaar voor het eerst echt op. Dat op haar vraag naar iets ‘lekkers’, tijdens de vakantie vaker ‘ja’ gezegd wordt. Ze profiteert er van en is creatief in haar suggesties. We moeten er om lachen. Als het einde van de vakantie nadert meldt ze terloops tijdens het avondeten aan haar zusje dat we thuis toch weer op dieet gaan. Ik schrik er van. Dieet, hoezo? Ja, vult ze aan, thuis mogen we geen suiker en melk en eten we elke dag groenten. Dat is toch op dieet zijn?
Ze is pas 7. Met ons goede gedrag en oplettendheid denkt mijn dochter dat ze altijd op dieet is. Dat thuis ons normaal, toch redelijk gezond eetgedrag níet normaal is. Dat ons ‘nee’ in het dagelijks leven tegen ‘lekkers’ overdreven is en ons ‘ja’ tijdens de vakantie is zoals het hoort. Blijkbaar is het merkbaar dat het normale eetgedrag thuis meer moeite kost. Dat we deze moeite graag even laten varen tijdens de vakantie. Want tja, we zijn op vakantie en dan moet je niks en mag je alles. Ik weet even niet hoe ik deze hobbel moet nemen. Daar word ik pas echt onrustig van. En nee, echt niet enthousiast.
Hoe pakte jij dat aan tijdens de vakantie?
Groet,
Astrid
Liesbeth
Onze kids zijn nog wat kleiner, maar ik leg onze oudste van bijna 4 wel uit, dat op vakantie-zijn een feestje is. En dat we dus leuke en lekkere dingen doen, die ook geld kosten. Zoals een dierentuin of om de dag een ijsje, vaker bbq-en. Als het elke dag feest is, is het niet leuk meer en zeer zeker ook niet gezond ;).
Op vakantie mogen ze in de winkel een product uitzoeken om te kopen, dat mag ook op koningsdag, maar niet op een doordeweekse dag. Zo maak je dingen speciaal en dat weet hij nu ook al en verheugt zich er al op!
Patricia
Leuk geschreven, lastig om te horen van je kind. Hier nog zoekend naar wat het beste bij ons past. Ik probeer het gezonde eten erin te houden en vaker wat dingen die buiten de vakantie niet/minder mogen. Qua zoetbeleg doen we dat al in alle vakanties, chocoladepasta en vlokken komen alleen in vakanties op tafel. Wij gaan kamperen en zullen regelmatig zelf koken, dat helpt al om niet teveel verschil te hebben. Verder probeer ik het weinig eten van suiker thuis bespreekbaar te houden door het benoemen wat het in je lichaam doet. Succes met je zoektocht!
Astrid Bogerman
Dank voor jullie reactie en idd, het is zoeken. Ook wij maken geregeld zelf eten tijdens de vakantie. Ook leuk om de lokale markten en supermarkt door te lopen op zoek naar lekkere en gezonde spullen, die de kinderen dan ook nog op eten. We houden maar gewoon vol denk ik. Fijne vakantie alvast.