9 gezonde alternatieven voor brood

Ik ben geen broodeter. Mijn dochters wel. Maar ik wil ze ook wel eens wat ánders meegeven naar school. Gezond graag. Jij ook? Hier 9 tips:

Tip 1: Mini banaanpannenkoekjes

Ingrediënten:

  • 1 banaan
  • 2 eieren

Door elkaar prakken of in de keukenmachine. En dan kleine mini pannenkoekjes van bakken. Er hoeft géén beleg op, ze zijn zo al lekker zat! Ik vind ze zelf ook heerlijk, dus ik gebruik meer bananen en eieren. Je kunt de pannenkoekjes in leuke vormpjes maken.

mini banaanpannenkoekjes

Bang voor problemen met de juf? Ik schreef een briefje:

briefje aan de juf

Tip 2: Gezonde cupcakes

Recept voor supersnelle gezonde cupcakes:

  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • 120 ml melk
  • 130 gr. havermout
  • 2 tl bakpoeder
  • mespuntje zout naar wens

Naar keuze een hand vol: blauwe bessen of frambozen of appel of walnootjes, of een combinatie. Eventueel een snufje kaneel, want met kaneel wordt echt alles lekkerder!Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal de havermout in een keukenmachine fijn. Doe de andere ingrediënten erbij, behalve het handje “lekkers”. Meng met de keukenmachine. Vul 10 cupcakevormpjes met een lepel van het beslag. Meng dan met een lepel het handje vulling door de rest van het beslag en vul de vormpjes verder. Niet te vol, anders stromen ze over. Zet ze ongeveer 20-25 minuten in de oven.

gezonde havermout cupcake

Daarna het moeilijkste; haal ze niet te snel uit het vormpje dan vallen ze uit elkaar! Dus even geduld, hoe moeilijk dat ook is. Je kunt er voor jezelf natuurlijk stiekem wat extra pure chocolade over raspen, mmmmm. Lekker bij een grote kop thee! (nog lekkerder zonder kinderen en met een goed boek).

Tip 3: Havermoutpap

Het begon toen mijn dochters restjes havermoutpap mee wilden van de vorige dag. Ging prima, dus dat is een blijvertje! Warm of koud kan allebei. Er hoeft geen suiker in. Een beetje kaneel erbij is heerlijk! Super gezond!

havermout

Tip 4: Volkoren wraps

Op wraps kun je natuurlijk doen wat je wilt. Thuis is komkommer en tomaat favoriet op de wrap. In de lunchtrommel ben ik bang dat het klef wordt. Dus ik ga voor simpel en gezond:

  • volkoren wrap
  • grote ijsbergsla bladeren (dan wordt het niet zo nattig)
  • kipfilet
  • en uiteraard: leuke prikkers!

Ik doe er ook wel eens een mini knijpflesje of mini bakje met yoghurt bij, als “saus”.

 Tip 5: Yoghurt of cottage cheese (hüttekase)

Heerlijk met vers fruit er door, zoals blauwe bessen en banaan.

Cottage cheese is heel gezond, en zit boordevol eiwitten. Het is hier nog geen succes, maar we blijven oefenen. De meiden hadden een klein bakje met cottage cheese los in hun tas weer mee naar huis genomen. Gevolg; 2 tassen met overal cottage cheese. Ik was blij dat mijn man het ontdekte, want wie het ontdekt is de pineut om het schoon te maken is hier de regel, hihihi.

cottagecheese

Conclusie: Vervoer in een goed afsluitende lunchbox. Je kunt bijvoorbeeld een vakje van de Jumbox hier mee vullen. Dat kan zelfs met yoghurt!

Tip 6: Salade met noten of ei

Als je groente of salade aanvult met bijvoorbeeld nootjes en ei, dan vult het ook genoeg.

Tip 7: Omelet

Omelet kun je lekker veel groente in (ver)stoppen. Maak bijvoorbeeld een heerlijk spinazieomelet. Natuurlijk was ik het recept al weer tig keer kwijt, it’s the story of my life. Tip: maak een foto van je favoriete recept. Zoals hieronder. Zo heb je het snel weer bij de hand:

Tip 8: Koude pastasalade of couscous

Dit hoeft geen “extra” tijd te kosten; maak gewoon wat meer avondeten en geef wat overblijft de volgende dag mee naar school. Hier is er 1 groot probleem; er blijft zelden iets spontaan “over”. Ik hou het dus alvast in de keuken apart!

Tip 9: Frittata

Dit is stiekem ook een omelet maar dan 4 keer zo dik. Er zijn veel lekkere frittata recepten te vinden op internet. Als wij dit als avondeten eten, krijgen de meiden de volgende dag een stukje in hun lunchtrommel mee.

Ik maak het zo:

  • aardappelschijfjes
  • groente (wat je maar wilt), ik kies meestal broccoli met doperwtjes
  • eieren (op z’n minst 4 per pan)
  • kaas

frittata

1 laagje aardappelschijfjes aan 1 kant bakken in 2 koekenpannen (anders heb je straks geen left-overs). Ondertussen broccoli in plakjes of kleine stukjes kort koken/stomen. Aardappelschijfjes omdraaien. Dan meteen een laagje broccoli er op doen. Beetje doperwtjes er over strooien. Net zo veel eieren erbij tot het op een omelet lijkt. Plakjes kaas erop… mmmm. En dan geduldig (oei moeilijk) op laag vuur wachten tot al het ei gestold is. Je kunt allerlei soorten groente er door doen. Kinderen vinden de groente dan een stuk lekkerder. Eet smakelijk! Niet vergeten wat over te houden voor in de lunchtrommel!

Heb je zelf ook een goed idee voor in de lunchtrommel? Post het hier onder!

 

Judith Verbeet

Judith Verbeet

Ik ben Judith. Ik hou natuurlijk van leuke lunches maken! Ik wil hier graag over bloggen. Om te laten zien hoe leuk het kan zijn om te maken, en dat het helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. En om te laten zien dat gezond eten heel leuk en heel lekker kan zijn. Zodat je kind met plezier het bakje leeg eet. En zo kun je de dag van je kind net een beetje meer sjeu geven. Ze een glimlach bezorgen, terwijl jij op je werk zit. Heerlijk.
Judith Verbeet

Latest posts by Judith Verbeet (see all)

Dit bericht werd geplaatst in De Leukste Lunch door Judith Verbeet . Bookmark de permalink .

Over Judith Verbeet

Ik ben Judith. Ik hou natuurlijk van leuke lunches maken! Ik wil hier graag over bloggen. Om te laten zien hoe leuk het kan zijn om te maken, en dat het helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. En om te laten zien dat gezond eten heel leuk en heel lekker kan zijn. Zodat je kind met plezier het bakje leeg eet. En zo kun je de dag van je kind net een beetje meer sjeu geven. Ze een glimlach bezorgen, terwijl jij op je werk zit. Heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *