8 tips om water drinken voor je kind leuk te maken

Water anyone?

Ik heb het geluk een dochter te hebben die van nature wantrouwig is tegenover alle drankjes die maar  iets van een kleurtje hebben. Limonade, cola, fruitsap blijven allemaal mooi in het winkelschap staan. Bijgevolg drinkt zij enkel water. Woehoe voor de oudste dochter en woehoe voor mezelf!

Tips voor water drinken

Mijn jongste dochter daarentegen (15 maanden) heeft dat wantrouwen niet. Net zoals ze alles dat nog maar eetbaar lijkt in haar mond stopt – geloof mij, ik heb mijn eigen levende stofzuiger-, zou ze gewoon alles drinken wat haar aangereikt wordt. Wat dus wil zeggen dat ik haar later een beetje zal moeten afschermen voor al die suikerdrankjes.

water drinken kinderen

Want laat dat nu het probleem zijn. Alle drankjes, die je in de winkel kan kopen, bevatten grote hoeveelheden suiker. Lees daarom aandachtig de etiketten en wees kritisch. ‘Natuurlijk’ ‘Puur sap’,… wil niet zeggen dat het daarom niet gesuikerd is.

Minimaal 4 glazen water per dag
Een kleuter heeft behoefte aan minimaal 4 glazen water per dag. Boven de 6 jaar wordt dit al 5 glazen. Studies tonen aan dat de gemiddelde kleuter soms amper 2 glazen water drinkt.

Tips om water drinken leuk te maken
Water drinken moet een kind leren en liefst zo vroeg mogelijk. Maar wat doe je als je kind weigert om water te drinken? Enkele tips om water drinken leuk te maken – also known as: tricks om je kind te foppen-.

 1.  Laat je kind geleidelijk aan wennen aan de neutrale smaak van water. Maak het mooi, want het oog wil ook wat. Je kan het water garneren met framboosjes, aardbeien, muntblaadjes,… Laat je gaan! Wat je kind lekker vindt – koeken, taart en snoep buiten beschouwing gelaten…-
 2. Geef afgekoelde of, als het kind dat wil, lauwe thee met een zachte smaak (kamille, ijzerkruid, rozebottel).
 3. Is je kind gewoon om veel sapjes te drinken? Verdun het sapje of siroop steeds met meer en meer water. Beetje een slinkse manier, maar hey, het doel heiligt de middelen
 4. Soms moet je als ouder eens de pedagoog in je laten gaan – Let it gooooooo!- en voor omkoperij gaan: Laat je kind een leuk glas kiezen of een beker met hun favoriete tekenfilmfiguurtje -‘Frozen’of ‘Cars’ all the way!- .
 5. Ook een speelgoedserviesje kan helpen om je kindje aan het water te zetten. Maak het leuk, speel theetijd en gebruik water in de tasjes.
 6. IJsblokjes met een framboosje, muntblaadje of aardbei vinden ze ook geweldig. Je kan leuke ijsblokjesvormpjes gebruiken om het nog aantrekkelijker te maken
 7. Wil je toch sap geven? Maak het zelf. Wij hebben geïnvesteerd in een sap-centrifuge en het is geweldig: Appel- en kerssap, Wortel en peersap,… Je kan er eindeloos mee variëren.
 1. Tenslotte kan je zelf limonade maken. De gezonde variant, zonder suiker. Als je kind oud genoeg is, kan het zelfs meehelpen. Twee vliegen in één klap!
Ik zelf maakte deze versies op het verjaardagsfeestje van Olivia en ze waren een dikke hit:

Didi’s magische bubbelwater (de naam doet ook al veel)

 • 1 liter bruisend water 1 of 2 rijpe mango’s (hangt ervan af hoe sterk je de smaak van mango wil)
 • (eventueel beetje honing)
 • Een blender
 • Wat takjes munt als versiering
 • Alles mixen in de blender en klaar!
Mama’s bewolkte limonade
 • 1 liter bruisend water
 • 6 onbehandelde, biologische citroenen
 • 60 g kokosbloesemsuiker of een andere suikervervanger
 • Een blender
Haal al het vruchtvlees uit de citroenen en hou nog 1 citroen apart. Snij alles in stukjes en doe bij het water en het suiker. Laat je volledig gaan met de blender. Heb je nog pitjes, haal eens door een zeef. Het zal een donkerdere kleur hebben door de kokosbloesemsuiker, maar het is heerlijk. De overgebleven citroen snij je in fijne schijfjes en gebruik je als versiering.
Wij hebben hier thuis een grote bokaal waar iedereen uit kan scheppen. Kleine tip die niet childproof is: wil je er een cocktail van maken? Voeg dan gin toe… Heerlijk op een zomerdag!
En tot slot: Geef het goede voorbeeld. Haal die flessen water boven!! – goed voor de lijn, trouwens!-. Je lichaam en dat van je kind zal je dankbaar zijn…

Deirdre de Cock

Ik ben Deirdre en ook ik mag deel uitmaken van het blogteam. Dus, laat ik me maar even voorstellen:Ik ben moeder en in het dagelijkse leven werk ik als onthaalouder. Voor degenen die het woord niet kennen, het is een typisch Vlaams woord voor wat in Nederland bekend staat als gastouder. Wat meteen dus ook verraadt dat ik een Belgische ben. Waarschijnlijk zullen hierdoor af en toe eens vreemde uitdrukkingen in mijn blog binnensluipen. Don’t worry! Voor jullie al naar een woordenboek grijpen, ik zal wel een verklarende woordenlijst hanteren… Oh ja, nog een klein geheimpje. Ik kan perfect als een ninja door mijn huis sluipen als de kindjes slapen. Mijn parketvloer heeft overal wel krakende stukjes maar ik weet ze intussen te ontwijken als een echte pro!

Latest posts by Deirdre de Cock (see all)

Dit bericht werd geplaatst in Gezond en bewust eten, Groene mama, Opvoeding door Deirdre de Cock . Bookmark de permalink .

Over Deirdre de Cock

Ik ben Deirdre en ook ik mag deel uitmaken van het blogteam. Dus, laat ik me maar even voorstellen: Ik ben moeder en in het dagelijkse leven werk ik als onthaalouder. Voor degenen die het woord niet kennen, het is een typisch Vlaams woord voor wat in Nederland bekend staat als gastouder. Wat meteen dus ook verraadt dat ik een Belgische ben. Waarschijnlijk zullen hierdoor af en toe eens vreemde uitdrukkingen in mijn blog binnensluipen. Don’t worry! Voor jullie al naar een woordenboek grijpen, ik zal wel een verklarende woordenlijst hanteren… Oh ja, nog een klein geheimpje. Ik kan perfect als een ninja door mijn huis sluipen als de kindjes slapen. Mijn parketvloer heeft overal wel krakende stukjes maar ik weet ze intussen te ontwijken als een echte pro!

2 gedachten over “8 tips om water drinken voor je kind leuk te maken

 1. Leuk Deirdre!
  Mijn oudste dronk tot haar vierde jaar ook alleen maar water, zo fijn! Voor mijn jongste moet ik ook af en toe creatief zijn. Tijdens zijn winterfeestje dronken wij gesmolten sneeuwpop! De boys waren er dol op!
  Je tips ga ik zeker gebruiken en de recepten ook, vooral de variant met gin spreekt mij wel aan! 😉

 2. Mijn dochtertje van 5 zei laatst dat ze pakjes mee naar school wilde, omdat de andere kinderen dat ook hadden.
  Toch gaat dat niet gebeuren. Ik kan haar prima uitleggen waarom niet, en dat begrijpt ze.
  Ze krijgt 1 flesje water en 1 flesje met bijvoorbeeld 1/3 appelsap en 2/3 water. En het werkt; ze vragen steeds vaker zelf om water. En lauwe thee gaat er inmiddels ook bij allebei in. Ze moesten het wel leren drinken. Gewoon doorzetten mama’s en papa’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *