Mijn koelkast en ik hebben nu een stabiele relatie. Ik moet eerlijk toegeven, we hebben al redelijk wat watertjes doorzwommen. Melkkartons die op springen stonden, een prei in ver ontbonden staat, soep met schimmel waarvan er bijna een portaal naar een andere dimensie openging, … You name it, I got it. De koelkast begon om de zoveel tijd wel eens te protesteren. Ter mijner defensie: ik was toen nog single, ik werkte veel en als ik niet werkte, ging ik meestal uit eten.
Intussen is het huwelijk er gekomen tussen mij en mijn hubbie, de chef-kok. Ik kan je verzekeren, dan kan je je zulke zaken niet meer veroorloven. Zeker niet als er ook nog kindjes zijn. Maar goed, hoe je het ook draait of keert. Je mag jezelf nog zo organiseren in de keuken, restjes zijn er altijd. Zelfs met hongerige kleuters en peuters! Ik moet zeggen, ik ben al gedreven geworden in het verwerken van restjes in de lunch of avondmaal. Ik vind het zelfs leuk om mijn koelkastdeur open te trekken – ja, nu is het plezant zonder groeiende paddenstoelen – en ter plaatse te bedenken wat ik kan doen met alles wat er nog rest.
Voor de mensen die niet altijd weten wat te doen met al de restjes. Hier wat tips of inspiratie om die kliekjes om te toveren tot een heerlijke maaltijd:
Frittata anyone?
Heerlijk als lunch, zeker ook in de broodtrommel mee naar school, licht avondmaal of als starter van de dag. Heb je leftovers van gekookte groenten of aardappel? Snij ze in kleine stukjes, bak een beetje in de pan, geklutste eieren erover en rustig laten sudderen tot het ei gestold is. Ik vind het handig om het gewoon even in de oven te zetten op 100 graden. Zo ben je zeker dat de frittata niet aanbakt aan de onderkant. Je kan er ook nog kaas door mengen of kruiden. Doe eens zot, het kan niet misgaan –
Buffetje!
Het is hier thuis inmiddels al een begrip. Wanneer ik veel restjes heb, doe ik samen met mijn gezin alles in buffetstijl. We zetten alles op tafel – in leuke potjes uiteraard – gaan met ons bordje rond en scheppen maar. Het leidt soms wel eens tot rare combinaties, maar dat maakt het wel leuk. Mijn oudste dochter is een grote fan en kijkt er steeds naar uit.
Paneermeel, broodpudding of wentelteefjes
Ook altijd een paar sneetjes brood over die een zielig leven krijgen in de broodzak tot ze hard genoeg zijn om verorberd te worden door de eendjes? Of restjes van al dat leuke uitgestoken brood? Wij maken er een paneermeel, broodpudding of wentelteefjes van. Ook dat laatste is een absolute kids favourite.
Luxueus tapasbord
Soms krijg ik eens onverwacht bezoek en dan is het altijd even zoeken om toch wat te kunnen aanbieden. Aan wijn geen gebrek hier, maar daar hoort ook wat bij. Ik duik in mijn koelkast en maak van al de kliekjes een luxueus tapasbord. Balletjes in tomatensaus? In een leuk kommetje, een ideale cocktailsnack. Beetje beleg over voor de boterham? Met wat sierlijke prikkertjes wordt het veel mooier (en weer een extra idee om die lunchbox van kindlief op te vrolijken). Zolang het een beetje gefatsoeneerd wordt van kliekje naar apero-hapje, kan alles.
Voulez-vous quicher avec moi?
Sorry, voor de flauwe woordspeling. Maar een quiche is ideaal om alles op te werken. Het geeft een lunch net dat tikje meer en intussen is je koelkast vrij van groenten met suïcidale neigingen. Het enige wat je in huis moet hebben is kruimel-of bladerdeeg, eieren en wat room. Voor de rest – nogmaals sorry voor de woordspeling – kan je je volledig laten gaan. Akkoord, het moet wel verantwoord blijven. Chocolademousse en salami zijn niet echt iets wat je in een groententaart wil stoppen. En ook een quiche is een heerlijke broodvervanger voor in de lunchtrommel!
Aardappelsalade
Gekookte aardappelen belanden niet alleen in een frittata, ze lenen zich ook perfect voor een heerlijke aardappelsalade. Met een snuifje curry, bieslook of gebakken spekjes wordt het weer helemaal anders. Ook hier geldt: Be creative!
De empenada
Recent ontdekt en goedgekeurd door beide kinderen en de echtgenoot: de empenada. Voor je denkt empe-watta? Het is een soort bladerdeeghapje met vulling naar keuze. Ik vul het vaak met gehakt en wat ik nog liggen van groenten, gemengd met een beetje ricotta om het wat smeuïg te houden. Je kan het natuurlijk ook volledig veggie houden: spinazie, look, ricotta en mozzarella zijn heerlijk!
Rijst over?
Gebakken rijst (of Nasi Goreng) is heel handig om de overschot aan gekookte rijst weg te werken. Restjes vlees en/of groenten kan je gerust gebruiken, eitje erbij en binnen een mum van een tijd heb je een heerlijk maal getoverd.
Ab-so-lu-te topper
Tot slot de ab-so-lu-te topper ten huize Coppens: Pizza!! Ik maak mijn deeg zelf en maak er al bodems van met een laagje tomatensaus. In de diepvries en als ik het nodig heb, beleggen met wat mijn teergeliefde frigo me aanbiedt. Lijkt dit allemaal teveel werk? Er bestaan heel wat winkels die voorgebakken pizzabodems aanbieden om zelf te beleggen. Ik doe er altijd nog wat extra passata over zodat het niet te droog is. Beetje bij-kruiden en de oven in. Vorige week maakten we een pizza met de rest van de spaghettisaus die we hadden, gecombineerd met fetakaas en nog wat andere jonge kaas.
Heerlijk! Ik kan nog pagina’s volschrijven met tips voor restjes te verwerken , maar ik denk dat ik de voornaamste opgesomd heb. De regel is eigenlijk: Think outside the (lunch)box! Je kan echt heel creatief worden en het kan verrassend lekker uitdraaien. Je helpt er ook je eigen portemonnee mee. Nog een voordeel! Dus, voor je snel naar de winkel loopt om wat boodschappen te doen. Bedenk dat je koelkast je misschien heerlijke maaltijden kan bieden.
Geef een reactie