Als er iets is waar ik gelukkig van word, is het wel salade. Rucola sla op een wrap, witlofsalade met mandarijn, ijsberg sla met feta. Sla bij de lunch, sla als avondeten. En soms, ik beken, ook sla bij het ontbijt. Altijd kan ik wel een gerecht bedenken waarbij salade of een slasoort lekker tot zijn recht komt. Dit tot groot ongenoegen van onze tweeling. Door het samen met ze te maken en door zelf met groente tuintjes aan de slag te gaan, hoop ik dat ik ze ooit nog kan bekeren tot slamonsters. Maar ik denk dat de kans dat ze spontaan hun kamer opruimen groter is. Dus geef ik de vergeten moestuintjes maar extra water en deel ik met jullie mijn favoriete recepten.
Met stip op een
Op dit moment revalideer ik een aantal dagen in het revalidatiecentrum. Er is een willekeur aan eten daar, maar ik geef toch graag de voorkeur aan mijn eigen salade bak. Mijn collega revalidanten zetten geregeld grote ogen op wat er allemaal uit mijn koeltas komt. De avond ervoor plunder ik de koelkast thuis. IJsbergsla hebben we meestal wel in huis en anders wel witlof, ook heerlijk om fijn te snijden. En het mooie is dat alle restjes van de vorige dag erin kunnen.
Hier zijn komkommer, tomaat, paprika, appel, zilveruitje, augurk, tonijn, spinazie, ei en feta favoriete ingrediĆ«nten. Ook de overgebleven pasta van de dag ervoor kun je prima toevoegen aan je lunch. Eventueel honing mosterd dressing, maar vaak zijn de verschillende textuur en de smaak van zoete appel en zure augurk al genoeg om de smaakpapillen te verrassen. Ik stop de producten die kunnen lekken zoals zilverui in aparte kleine bakjes. En als het lunchtijd is en mijn versierde ei en verschillende bakjes op tafel komen, hoor ik van verschillende kanten gelach. Weer wat goeds gedaan voor de mensheid. š
Extra tip: Oud wordt goud
Maak van broodrestjes, kapjes en oud brood croutons. Veel lekkerder dan in de winkel, snel klaar en zo heb je ook een mooie bestemming als je weer fanatiek het brood van de kinderen hebt uitgestoken met leuke vormpjes.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Snij het brood in kleine blokjes en pers 2 teentjes knoflook uit. Voeg hier wat olijfolie aan toe en meng dit met het brood. Verdeel de blokjes over de bakplaat en bak het in ongeveer 20 minuten goudbruin. Je kunt de zelfgemaakte croutonsĀ luchtdicht ongeveer 2 weken bewaren.
Recept Pasta salade voor stoere mannen
Ik weet niet hoe het met jullie mannen is, maar die van mij zijn dol op vlees. Vooral straks met het bbq weer staat deze pasta dan ook geregeld op tafel.
Ingrediƫnten:
– 250 gram biologische pasta
– bosje lente ui
– blikje mais
– rode paprika
– 100 gram spekblokjes
– 100 gram salami of cervelaat
– scheutje olie
–Ā eventueel zout en peper
Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking en bak de spekjes lekker knapperig. Spoel ondertussen de mais af en snij de lente ui, paprika en salami in kleine blokjes. Giet de pasta af en sprenkel daar een beetje olijfolie over, meng dan alle ingrediƫnten door elkaar en aanvallen maar!
Vis en meer
Een paar kilometer bij ons huis vandaan, ligt een meer. De perfecte plek voor een picknick. Onze dochter wilde nooit koude pasta eten, om maar te zwijgen van tonijn, maar bij dit lekkere recept van mijn vriendin likte ze haar vingers af.
Ingrediƫnten:
– 300 gram penne (of een andere soort pasta)
– paprika
– lente ui
– blikje tonijn op water
– roomkaas met kruiden (light)
Kook de pasta, snij de groente en laat de tonijn uitlekken. Voeg alles bij elkaar en roer de roomkaas door de nog warme pasta. Zo wordt hij lekker smeuĆÆg. Heerlijk om warm of koud te eten. Ook lekker met bijvoorbeeld gebakken champignons en courgette.
Ik zeg: snel je keuken in en geniet!
Geef een reactie