Wat een feest. Het klinkt al leuk. Pannenkoekendag. En nee, ik zal niet beginnen over panne of pannen. Die discussie is al lang geleden gevoerd. Toch moet ik er altijd aan denken omdat ik studeerde tijdens de grote veranderingen van de Nederlandse taal. Nederlands was een belangrijk onderdeel van mijn studie en ‘het Groene Boekje’ was zo’n beetje de bijbel dus het was het gesprek van de dag. Wekenlang werden de nieuwe regels uitgelegd, toegelicht en bediscussieerd. Natuurlijk was het meest belangrijke van alles, welke regels gelden tijdens het tentamen? Ach, het is allemaal goed gekomen en als we pannenkoeken eten denk ik met weemoed terug aan mijn studententijd. Leuke bijkomstigheid.
Twee mensen heel erg blij
Nog een leuke bijkomstigheid is dat wanneer het woord pannenkoeken bij ons in huis wordt uitgesproken er tenminste twee mensen heel blij worden. Mijn jongste dochter is er niet wild van maar mijn oudste dochter en man kunnen wel elke dag pannenkoeken eten. En veel. Het liefst met veel suiker. Poeder, bruine of witte basterd maakt niet uit. Als het maar zoet is. Ik ben geen fan maar eet braaf mee. Andersom verwacht ik dat ook, dus mam, niet zeuren. Ik eet ze dan wel met kaas of spek. Dat dan weer wel.
Gezonde pannenkoeken in een omeletvorm
Zonder welke suiker dan ook. Ik zoek de spullen bij elkaar. Handige tip, doe dit al de avond ervoor. Scheelt een hoop tijd en stress in de ochtend. Mijn dochters drinken geen koemelk dus ik maak het beslag met wat geitenmelk en tarwebloem. Ik rasp een appel en roer die door het beslag heen. Ik bak een aantal dunne pannenkoekjes en gebruik een leuke omeletvorm voor een extra verrassende lunch.
Verrassend makkelijk!
Dit gaat verrassend makkelijk. Ik moet even wachten totdat het beslag gestold is maar dan kan ik de vorm zo van het beslag afhalen en de uilen of konijnenpannenkoek omdraaien. Goh, dat ziet er toch wel heel professioneel uit. Als ze aan beide kanten bruin zijn laat ik ze afkoelen. Het is even een karweitje. Nog een goede reden om dit een avond van te voren klaar te maken. Voordat ze in de broodtrommel gaan bestrooi ik ze met een klein beetje kaneel. Het ruikt heerlijk en ziet er fantastisch uit. Ik laat ze afkoelen op het bord en leg ze in de lunchtrommel.
Pannenkoekendag
De meiden vinden het reuze interessant en lopen met een grote glimlach de school binnen. Aan iedereen die het maar wil horen vertellen ze dat het pannenkoekendag is en dat mama heerlijke pannenkoeken heeft gebakken voor de lunch. Ik krijg een kleur en zie een paar wenkbrauwen omhoog gaan. Het is namelijk een ‘gezonde’ school waar snoep trakteren verboden is en koek als tussendoortje niet wordt gewaardeerd. Laat staan pannenkoeken als lunch. Het is nu zeker een beetje te laat om te roepen dat het ‘gezonde’ pannenkoeken zijn? Iemand nog weten hoe je het schrijft misschien?
Vlijtig Liesje
Wauw, wat een mooi effect inderdaad met die vormpjes!