De tijd breekt weer aan om pauzehapjes voor te bereiden, lunchtrommels te vullen en drinkbekers klaar te leggen. De vraag waar je elke ochtend voor staat: Wat geef ik mijn kind voor gezonds mee naar school? Het eerste eetmoment op school is het 10-uurtje. Door even iets te eten en te drinken doen ze weer nieuwe energie op en kunnen ze zich weer inspannen. Een belangrijk moment om een energierijk pauzehapje mee te geven.
Tips voor leuke en gezonde pauzehapjes
1. Geef niet teveel mee als 10-uurtje
De pauzehap hoeft niet veel te zijn. De pauzehap is een moment, waarbij kinderen even kunnen bijtanken. Het ontbijt s’ochtends en de lunch in de middag zijn de eetmomenten voor de ‘echte trek’. Kies er bijvoorbeeld voor om 1 koekje mee te geven en niet het hele pakje, waar vaak 2 of meer koekjes in zitten. Of kies voor 1 stuk fruit of rauwkost, in stukjes gesneden voor jonge kinderen en in zijn geheel voor de oudere kinderen. Zijn je kinderen al wat ouder, dan hebben ze ‘meer nodig’, maar zorg dat dit in verhouding staat tot de lunch van een paar uurtjes later.
2. Geef een beetje aandacht mee in de broodtrommel
Zeker op de eerste schooldag, maar ook bij spannende schoolmomenten zoals een schoolreisje, toets of een andere bijzonder dag, is het leuk om je kind te laten weten dat je aan ze denkt. Dat kan je doen door een lief briefje in de snackbox mee te geven, door een geheime boodschap op de banaan te schrijven of door de snack te versieren met stickers zoals bijvoorbeeld deze leuke konijn mandarijn.
3. Bruine appels?
Een appel meegeven is heel gezond. Appels bevatten veel vitamine C en antioxidanten. Ook zorgt de stof quercetine voor meer uithoudingsvermogen. Het stofje zorgt ervoor dat er meer zuurstof in de longen komt en dus meer uithoudingsvermogen. Handig voor als je kinderen gymles hebben die dag om dan een appel mee te geven. Het beste is om een appel in zijn geheel mee te geven, want in de schil zitten namelijk de meeste vitamines. Voor de kleinere kinderen zijn stukjes appel handiger en ook niet ieder kind kan een hele appel op. Dan kan je de appels liefst met schil gesneden meegeven. Om te voorkomen dat de stukjes bruin worden, kan je de stukjes bijvoorbeeld husselen met kaneelpoeder. Of je legt de stukjes even in water met een beetje citroensap. Wordt het dan te zuur dan kan ook sinaasappelsap of ananassap gebruikt worden.
4. Smoothie meegeven
Een keer een smoothie meegeven of een yoghurtdrank is erg gezond en lekker. In een smoothie kan je veel gezond fruit en groente verwerken, zoals avocado’s, spinazie, bananen, perzikken. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan in een smoothie. Het meest praktisch is om de smoothie mee te geven in knijpzakjes, of bekers met een tuitje. Zo voorkom je geknoei.
7. Gesneden of ongesneden?
In de schil van groente en fruit zitten veel vezels en vitamines. Belangrijk dus om binnen te krijgen. Sommigen fruitsoorten zijn voor kleine kinderen nog lastig te pellen zoals sinaasappels, mandarijnen en bananen of is een hele appel nog te groot. Dan is handig om het al geschild en gesneden mee te geven. Geef ze altijd mee in een bakje dat je kan afsluiten om te voorkomen dat het uitdroogt.
6. Variatie is goed maar hoeft niet altijd
Gevarieerd eten is altijd beter dan altijd hetzelfde eten. Maar voor sommige kinderen, zeker als ze net op school komen, is het soms prettig om precies te weten wat er in de lunchtrommel zit. Dan is het helemaal niet erg om altijd hetzelfde beleg te kiezen. Ook voor kinderen die moeizaam eten en vaak langzaam zijn, is het praktischer om de lunchtrommel te vullen met wat ze zeker weten lusten. Dan weet je zeker dat je kind genoeg eet en voldoende energie heeft voor de rest van de schooldag. Af en toe iets nieuws toevoegen is natuurlijk niet verkeerd.
7. Denk ook eens aan nootjes of gedroogd fruit
Noten zijn een supergezonde aanvulling voor in de lunchtrommel. In noten zitten heel veel antioxidanten, onverzadigde vetten zoals omega-3, vitamines en mineralen. Gedroogd fruit is ook erg lekker als aanvulling en een gezonde zoete snack (beter als een snoepje). Let wel op het suikergehalte. Soms is gedroogd fruit extra gesuikerd en dan is het niet zo gezond meer.
8. Vergeet rauwkost niet
Het pauzehapje is een goed moment om ook groente te eten. Gezonde snacks zijn komkommer, paprika, wortels of tomaatjes. Tegenwoordig hebben ze leuke kleine snackvarianten bij de supermarkt, ronde wortels zijn ook net even leuker net als de snoeptomaatjes. Een portie voor een pauzehapje is als snel 50 gram en dat hebben ze dan toch maar even weer mooi binnen.
9. Houd de pauzehap en het drinken lekker koel
Je kan gebruik maken van een koeltasje om alles lekker koel in te houden. Maar je kan ook drinkpakjes invriezen en als koelelement gebruiken. Ook kleine plastic ijsklontjes die je gebruikt in drinken kan je ook goed gebruiken als kleine koelelementjes in de snacktrommel.
10. Geef geen snoep mee
Hoe verleidelijk het ook is dat je je kind wil verwennen met een snoepje, doe het niet. Op bijna alle scholen mag het ook niet. Het is ook niet leuk voor de andere kinderen die geen snoep hebben. Bovendien is het onnodig om het als pauzehapje mee te geven. Kies liever voor een gezonder alternatief en geef het snoepje thuis. Een snoepje per dag mag best.
[…] las de blog over tips voor een gezonde lunch. Ik probeer het wel eens, een gezonde lunch. Ik maakte een tijdje geleden zelf muesli repen, iets […]