Noten mee naar school, heel gezond!

Deze week kreeg mijn dochter een briefje mee terug in de lunchtrommel. Of we de volgende keer geen noten meer mee willen geven bij de lunch, want dat geeft teveel ‘rommel’. Lichtelijk verontwaardigd legde ik het briefje weg. Ik snap het wel een beetje, want we hadden haar pistachenoten meegegeven. Dus tja dat zal wel een beetje ‘rommel’ hebben gegeven. Die zullen we de volgende keer dan gepeld meegeven, want geen noten meer mee geven is geen optie. Noten zijn namelijk heel gezond!

noten mee naar school

Noten zijn namelijk supergezond en dus een gezonde aanvulling voor de lunch en zeker voor je kinderen. Mensen denken vaak dat noten vet zijn en je dik maken. Maar dat is een grote misvatting. Er zit vet in noten, dat klopt, maar dat zijn gezonde vetten. In noten zitten omega-3 vette en dat zijn onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten verlagen het cholestrol en beschermt tegen hart- en vaat ziekten. Naast vetten bevatten noten ook heel veel antioxidanten, vitamines, vezels en mineralen. Van noten val je zelfs af en vergroten ze het geluks gevoel! In noten zit het stofje serotine dat de eetlust vermindert en je en geluksgevoel geeft.

Welke noten zijn gezond?

Pure noten die onbewerkt zijn, dus ongebrand en ongezout zijn het gezondst. Borrelnootjes, chocolade pind’s etc. kan je dus beter bewaren voor af een toe een lekkere snack maar niet als aanvulling op je lunchtrommel. Walnoten zijn hele gezonde┬á noten, maar ook amandelen, pistache noten en cashewnoten. Pinda’s zijn ook gezond. Wist je dat pinda’s eigenlijk geen noten zijn maar peulvruchten? Pinda’s bevatten veel vezels en eiwitten. En uit onderzoek blijkt dat per dag een handje met pinda’s eten, zorgt voor gewichtsverlies. Aan de pinda’s dus allemaal!

Top 4 noten die mijn dochter mee krijgt naar school

Pistachenoten op nummer 1!

pistachenoten boom

Mijn dochter vindt pistachenoten heel erg lekker. En ze vindt het helemaal geweldig om ze te pellen. Helaas mogen deze gepelde noten dus niet meer mee naar school. Maar ongepeld geven we ze nog zeker mee.

Wist je dat pistachenoten aan een boom groeien in trossen? Wij ook niet! In pistachenoten zitten fosfor, magnesium, kalium, ijzer, zink en calcium. Ook zit er vitamine B en E in. Pistachenoten bevatten ook de minste calorie├źn van alle noten en ook in pistache zit het stofje serotine.

Pistachenoten in de lunchtrommel? Een handje vol in een bakje kan prima. Ze zijn erg leuk om te pellen. Maar in een notenbrood kan pistache ook prima mee in de lunchtrommel.

Cashewnotencashew appelCashewnoten groeien aan een cashewappel in tropische landen. Cashewnoten zorgen snel voor een verzadigd gevoel omdat ze rijk zijn aan vezels en eiwitten. In cashewnoten zitten ijzer, magnesium, kalium, calcium en zink. En bijna een compleet vitamine B complex. Cashewnoten hebben het minste vetgehalte van andere noten.

Cashewnoten in de lunchtrommel? Cashewnoten zijn zacht en ook prima te malen tot een pasta voor op brood. In de salade zijn ze ook heerlijk, of gewoon een handje vol in een bakje, eventueel in een mix met andere noten en gedroogd fruit.

Walnoten

walnoot

Walnoten zijn de gezondste noten. Walnoten zitten vol antioxidanten. Men zegt dat 7 walnoten per dag eten ervoor zorgt dat je minder kans hebt op verschillende vormen van kanker. Bovendien vertraagt het het verouderingsproces. Voor kinderen misschien nog niet zo nodig, maar voor jezelf handig om te weten. Verder heeft onderzoek uitgewezen dat walnoten helpt tegen depressie, ADHD, agressie, dementie, ziekte van Alzheimer en zo zijn er nog meer aan het rijtje toe te voegen. Walnoten behoren tot het krachtvoer van het denkvermogen door de grote hoeveelheid magnesium in de noot. Ideaal dus als aanvulling in de lunchtrommel op school. walnoten in de lunchtrommel

Walnoten in de lunchtrommel? Walnoten zijn heerlijk in een salade, of in een walnotenbrood. Walnoten kan je ook vermalen en toevoegen aan een pesto. Walnoten op een koekje (gezonde versie natuurlijk) doen het ook altijd goed.

Pinda’s

Pinda’s zijn dus eigenlijk geen noten. Maar peulvruchten en familie van de kikkererwten bijvoorbeeld. Pinda’s zijn als olie voor je hart. Pinda’s bevatten heel veel onverzadigde vetten en onderzoek heeft uitgewezen dat pinda’s ervoor zorgen dat je hart in betere conditie is dan als je pinda’s niet zou eten. In pinda’s zit ook het stofje resveratrol met een anti-kankerwerking. Ook in pinda’s zitten veel antioxidanten.

notenmix in de lunchtrommel

Pinda’s in de lunchtrommel? Je kan heel makkelijk zelf pindakaas maken, gezonder dan de supermarkt versie waar vaak suiker aan is toegevoegd. Pindakaas in een (groene) smoothie is ook heerlijk en pinda’s door een rijstgerecht is lekker als left-over in de lunchtrommel.

Ben jij ook gek op noten en welke noot vindt jij het lekkerst?

 

 

Marije Woertman

Marije Woertman

Eigenaar at De leukste lunch
Ik ben een moeder van 2 kinderen. Mijn oudste dochtertje is 6 en een kieskeurige en langzame eter. Op zoek naar tips om haar beter te laten eten, kwam ik al surfend op hele leuke Japanse sites terecht met hele leuke lunches. Meteen uitgetest op dochterlief en het werkte! Eten was ineens geen strijd meer. Ik hoop met mijn blog andere moeders te inspireren!
Marije Woertman

3 gedachten over “Noten mee naar school, heel gezond!

  1. Pingback: Tips voor leuke en gezonde pauzehapjes | Mama's eigenwijsjes

  2. Pingback: review# Bites we love | Mama's eigenwijsjes

  3. Pingback: 5 tips voor de lunchtrommel schijf van vijf proof | De leukste lunch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *