Een vrolijk bento ontbijt is bij ons best een uitdaging, want zo gezellig is het hier niet iedere ochtend… Mijn oudste dochter gaat slapen als een normaal kind maar wordt wakker als een vuurspuwende draak (ochtendstond heeft enkel een slecht humeur in haar mond). Mijn jongste hangt liever een halfuur op mijn schouder omdat de overstap van een bed naar eender welke plek in ons huis te groot is. Haar tijd is op een drukke ochtend eindeloos. Mijn horloge beleeft echter een andere ervaring.
Maar ik heb wel geleerd hoe ik met 1 hand alles kan regelen. Ik tracht ergens tussenin te slurpen van mijn koffie (de intussen ijskoude variant waarbij de charmante George Clooney niet eens de moeite zou doen om er zijn even charmante lippen aan te zetten). Ik doe ook nog een Olympische poging om beide girls aan te kleden, hun haren te vlechten en daarbij nog een verantwoord ontbijt voor te schotelen. Laten we daarbij niet vergeten dat ik dagelijkse als een echte inspecteur Clouseau op zoek moet gaan naar schoenen. Why, o why, zijn die altijd vermist?
Na een uur heb ik het gevoel een halve marathon gelopen te hebben en diegenen die durven zeggen dat ik niet kan multitasken, verkoop ik een mep. Ok, een boze blik. Nu goed, ik ben dan ook niet de persoon die elke dag een bruine boterham serveert. Dus misschien doe ik de apocalyptische ochtenden wel mezelf aan. Maar ik heb ondertussen wel vele dingen kunnen uitproberen die me ook veel tijd uitbesparen. Key to succes! En weet je, heel soms verandert mijn vuurspuwende drakendochter instant in de allersnoezeligste kitten. Double win! Mijn tips om op een ongezellige ochtend een vrolijk bento ontbijt te serveren:
Tip 1: Pizza for breakfast!
Wij zijn hier allemaal pizza fanatics. Ik zorg altijd dat ik een kleine portie versbereide tomatensaus in de diepvriezer heb. Maar passata kan evengoed hier zijn dienst doen. Dit is zo een snel ontbijt en iedereen is er dol op. Oven even voorverwarmen en intussen een doormidden gesneden stokbroodje beleggen met tomatensaus, wat kaas, eventueel wat courgette. Je kan eigenlijk kiezen wat je erop gooit. Klaar is Kees – als Belgische moest ik deze uitdrukking ooit eens gebruiken. Terwijl dit in de oven zit, kan je jezelf omtoveren van trol tot fabuleuze verschijning (of zoiets). Geldt ook voor de andere gezinsleden.
Tip 2: Energy anyone?
Dit receptje kan je gemakkelijk van tevoren maken en bewaren in een goed afgesloten doos voor enkele dagen. Het geeft instant energie (jeej!) en is nog lekker ook (jeej! jeej!).
Dit heb je nodig: 100 g amandelen, 100 g pompoenpitten, 50 g sesamzaad, 150 g gedroogde abrikozen, 75g havermout, 6 eetlepels honing (bij voorkeur een biologische variant of van de lokale imker), 100 g pindakaas en wat zout.
Verwarm de oven op 180 graden. Hak de amandelen, pompoenpitten en sesamzaad fijn (of doe in een hakmolen). Doe er de abrikozen en havermout bij en hak nog een beetje verder (een beetje frustratie kan daarbij helpen). Doe er de pindakaas, honing en zout bij en mix alles fijn tot een korrelige, bewerkbare brij. Schep de massa op een siliconen matje of een vel bakpapier. Leg er een tweede matje of vel bakpapier over en rol uit tot een rechthoek van ongeveer 1,5 tot 2 cm dikte. Duw de randen wat aan en schuif alles op een bakplaat. Voorzichtig, het kan vallen. Ik kan het weten *grmbl*. Laat 20 minuten bakken in de oven. Laat alles daarna afkoelen en snij in repen.
Dit kan je ook leuk inpakken en onderweg opeten of meenemen in je brooddoos als snack.
Tip 3: Shake it up
Ideaal ontbijt voor gehaaste of luie mensen. Je hebt enkel een blender nodig om alles tot een smoothie te mengen en je hebt al een gezond ontbijt.
Heb je restjes over van de avond ervoor? Ga dan voor een groentensmoothie. Klinkt misschien yakkie maar het is heerlijk én intussen doe je aan restverwerking. Het is ook een manier om je kinderen stiekem groenten te doen eten. Of drinken eigenijk. Elk glas nog eens leuk versieren met een rietje en… I think we have a winner! Onze favoriet thuis in deze groep: smoothie van kiwi, peer, (vers) appelsap en boerenkool.
Heb je liever geen groenten maar fruit, dan kan je deze proberen: smoothie van yoghurt, lijnzaad, amandelmelk en blauwe bessen (kan aangezoet worden met kokosbloesemsuiker of honing).
Wil je tijd winnen, snij het fruit of de groenten dan de avond ervoor in grove stukken en dek goed af. Zo gaat er niets verloren en heb je minder kans om ’s morgens vroeg je slagader te raken. Tenzij je de Kiddikutter gebruikt, natuurlijk 😉
Het leuke is dat je eindeloos kan variëren maar… smoothies kunnen een enorme dikmaker zijn, mits teveel aan inname (als in: elke dag) en gebrek aan proteïnes en vezels. Wanneer je experimenteert met smoothies is het belangrijk om iets vezelrijk toe te voegen. Zo heb je toch de opname van de vitamines en houdt je lichaam niet alleen het vet over. Ik gebruik vaak vezelrijke groenten zoals boerenkool en fruit zoals blauwe bessen, kiwi en peer. De toevoeging van lijnzaad, griekse yoghurt, soyamelk, noten en tofu kan bijvoorbeeld ook. Probeer de extra toegevoegde suikers te vermijden.
Tip 4: Pannenkoeken
Met pannenkoeken is het altijd feest. Vraagt een beetje voorbereiding, maar kan je eigenlijk de avond ervoor klaarzetten. Meng alles de avond ervoor en zet in de koelkast tot je het de ochtend nadien nodig hebt.
Je kan voor het klassieke recept gaan: 400 g zelfrijzende bloem, 6 eitjes, 1 l melk, 32 g vanillesuiker, vanillestokje en wat zout. Of voor de iets gezondere variant: 300 g boekweitbloem of speltbloem, 100 g tarwebloem, eventueel wat bakpoeder, 1 l plantaardige melk, 6 eitjes, 32 g kokosbloesemsuiker. Havermoutpannenkoeken met banaan zijn ook altijd een toppertje!
Tip 5: Vrolijke boterhammen
Uiteraard kunnen boterhammen ook als ontbijt. Met een beetje versiering en boterhamuitstekers maak je iedereen blij en wordt het ook met veel enthousiasme (= snel) opgegeten. Ik probeer te variëren in beleg en doe er af en toe wat fruit of gesneden wortels of komkommer bij.
Mijn grootste tip komt vooral uit mijn ervaring van vroeger in de horeca. Een goede voorbereiding scheelt al de helft van het werk. Om eens fancy uit de hoek te komen: maak je mise en place (oh lala) de avond ervoor:
– De ontbijttafel kan al de avond ervoor gedekt worden. Ongekoeld broodbeleg kan al op tafel staan.
Zet je koffie klaar zodat je enkel nog op een knop moet drukken. Believe me, zelfs dat kan al challenging zijn ’s ochtends vroeg. Ik zette eens de oven aan terwijl ik gewoon koffie wou…
– Vele bovengenoemde recepten kan je ook al de avond ervoor prepareren. Het vraagt soms maar een kwartier tijd. ’s Morgens kan dat al een wereld van verschil maken.
– Merk je echt dat het vaak een race tegen de klok is en loop je meer binnensmonds te vloeken omdat je niet op tijd klaar geraakt. Een beetje vroeger opstaan kan wonderen doen. I know, klinkt ongelooflijk als een nachtmerrie maar zelfs 10 minuten vroeger uit je bed komen, kan al veel betekenen.
Veel succes en hopelijk kun je met deze tips de dag beginnen met een vrolijk bento ontbijt!
Geef een reactie