Oh kom er eens kijken, wat ik in mijn lunchbox vind.
Alles gemaakt in de stijl van Sint.
We maken een Sinterklaas bento lunch, want Sint is eindelijk weer aangekomen in Nederland! De spanning in het Sinterklaasjournaal is ook deze keer weer goed opgebouwd. Gelukkig komt alles ieder jaar weer goed!
Met Sinterklaas kan ik helemaal los gaan qua versiering. Een heuse Sint prijkt op de kast, een kartonnen open haard wordt neergezet (bij gebrek aan een echte), slingers worden opgehangen en de pepernoten zijn niet aan te slepen. De gezellige feestmaand is begonnen, en dat zien we ook in de lunchboxen.
De broodtrommel volstoppen met pepernoten, chocoladeletters en marsepein gaat me wat ver. Het Sinterklaasthema kan uiteraard ook op een gezonde manier naar voren komen in je bento lunch. Ik heb voor jullie enkele voorbeelden gemaakt van lunchtrommels en hapjes zodat je de kleine hulppietjes flink kunt verwennen de komende weken.
Zwarte Piet, wiedewiedewiet…
Het is natuurlijk erg leuk om zowel Sint als Piet in de lunchtrommel terug te laten komen. Ik gebruik de RVS-uitsteker in Sinterklaasvorm en een uitsteker in de vorm van een wortel om boterhammen in Sintstijl te maken. Een Pietenbaret op een mandarijn maakt van dit appeltje van oranje een heuse Pietenmandarijn. Van een plak komkommer, een zwarte olijf, een half cherrytomaatje en een blaadje rucola maak ik met behulp van een cocktailprikker een Zwarte Piet. Mochten de kleine Pietjes geen fan zijn van olijven volstaat een blauwe druif ook. Ik zou zeggen: Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht!
Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe…
Hoewel je inmiddels geen enkele Piet meer met de roe rond ziet lopen, blijft hij in de liederen die rond 5 december gezongen worden wel terugkomen. Van deze roe is heel gemakkelijk een gezonde versie te maken. Snijd wat groenten, ik gebruik verschillende soorten paprika, in reepjes. Bind de reepjes samen met een lintje en je gezonde roe is klaar! Als je wat druiven op een kleine staf prikt en Sinterklaasprikkers en mini-stafjes gebruikt om je wraprolletjes bij elkaar te houden is het Sinterklaasfeest in deze bento lunchbox ook compleet! Zo wil iedereen de roe wel krijgen!
Sinterklaas goedheiligman, trek je beste tabberd an…
En vergeet ook niet om de mijter op te zetten: deze is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de Goede Sint. Voor een gezonde monkeyplatter in Sintstijl heb je alleen wat rode en gele groenten nodig. Ik gebruik cherrytomaatjes, rode paprika en gele paprika. De tomaten snijd ik doormidden en leg deze in de vorm van een mijter op een plank. De gele paprika snijd ik in reepjes en deze komen in de vorm van een kruis in het midden te liggen. De rode paprika wordt ook in reepjes gesneden en omlijst de tomaten mooi. Ik meng wat magere yoghurt met kruiden, peper en zout. Dit wordt een heerlijke dipsaus die ik in een leuk Sinterklaasbakje serveer. Zo smaken de groenten nog lekkerder!
Sinterklaas is jarig…
Het heerlijk avondje is gekomen en de spanning is om te snijden. Zou de Goede Sint nog komen? Ben ik wel lief geweest? Weet Sinterklaas nog wel waar ik woon? De spanning is van de gezichtjes af te lezen en stiekem vind je het zelf ook wel wat spannend worden.
Om de spanning wat te breken kunnen er wat lekkere hapjes op tafel gezet worden. Ik kies voor appelmijters en eiersinterklazen. Ik neem een rode appel, die ik in parten snijd. Bij ieder partje snijd ik met een scherp mesje een stuk schil in de vorm van een kruis uit. De mijters zien eruit om op te eten! En dat is maar goed ook… Ook snijd ik een gekookt ei in de lengte doormidden. Uit een stuk rode paprika snijd ik driehoekjes die dienst doen als mijter. Uit een plakje kaas snijd ik een baard en het kruis voor op de mijter. Nu is het niet meer zo erg om te wachten tot er aan de deur wordt geklopt door die vreemdling zeker die verdwaald is zeker!
En als jij die kleine koter de afgelopen weken flink verwend hebt met de heerlijkste bento lunches en de leukste Sinthapjes zit er voor jou vast ook iets in je schoen… want alles ziet die slimme Piet, zich vergissen kan hij niet!
Geef een reactie