Het is Nationale Overblijfdag! De eerste donderdag van juni is uitgeroepen tot Nationale Overblijfdag. Een mooie dag om de medewerkers van de tussenschoolse opvang eens in het zonnetje te zetten. En een mooi moment voor De Leukste Lunch om te vragen of het blogteam ook gebruikmaakt van TSO en wat de leukste tips voor overblijven zijn!
Wendy Bil:
“Mijn zoons zijn acht en drie. De jongste gaat drie ochtenden per week naar de peuterspeelzaal, waar hij ook luncht. De oudste zit in de middenbouw en blijft elke dag over, omdat de school een continurooster hanteert. De kinderen eten een halfuur met de leerkracht in de klas en spelen daarna een halfuur onder begeleiding van een vaste kracht en wisselende ouders buiten.
Voor Noah is het overblijven vanzelfsprekend, omdat hij niet anders weet en omdat het eten op school onderdeel is van het vaste dagritme. Ik kan me voorstellen dat dat anders is wanneer sommige kinderen tussen de middag naar huis gaan en anderen niet.
Hij vindt het echt een gezellig moment op de dag. Soms te gezellig, waardoor hij weleens vergat te eten. Zeker als hij geen zin had in de inhoud van zijn lunchbox. Maar sinds ik Noahs broodtrommel vul volgens mijn bento-light-methode* (*Wendy maakt graag een leuke maar niet al te ingewikkelde bento!), komt de trommel helemaal leeg terug. En daar doen we het voor natuurlijk!
Mijn tip? Broodtrommelbriefjes! Om het overblijven net even leuker te maken stop ik vaak een broodtrommelbriefje in Noah’s lunchbox met daarop iets liefs of geks. Een mop, een raadsel of een som vindt hij ook altijd heel leuk. De andere kinderen in zijn groepje spreken me er vaak op aan als er geen briefje in Noahs trommel zat. Ze lachen of raden maar al te graag mee!”
Bij De Leukste Lunch zijn ook verschillende leuke lunchtrommelbriefjes verkrijgbaar! Zo’n kaartje tijdens de lunch biedt nog wat extra liefs op momenten dat ouders niet bij hun kinderen kunnen zijn. Fijn tijdens verjaardagen of als kinderen een belangrijke toets hebben. Maar ook om kids een hart onder de riem te steken op moeilijke momenten, zoals een scheiding, bij ziekte of als ze gepest worden!
Marieke van Straaten:
“Onze kinderen van 9 en 5 jaar blijven 2 keer per week over. Hier wordt de TSO gecoördineerd door de kinderopvang, maar gewoon met overblijfouders van school. Gezamelijk in de aula.
De kinderen vinden het beiden heel leuk om over te blijven, ze zouden ook wel vaker willen. Maar vooral voor de oudste zijn het heel veel prikkels dus is 2x per week genoeg.
Mijn beste tip is de gevarieerde lunch. Mijn kinderen zijn er enthousiast over, maar ik hoor het ook van klasgenootjes die hier spelen, dat onze kinderen altijd zulke lekkere trommeltjes bij hebben. Veel verschillende dingen mee en in plaats van brood ook variëren met pannenkoekjes, crackers en wraps. Omdat het elke dag een verrassing is wat ze meekrijgen wordt er met groot enthousiasme gegeten. En een leuk briefje in de trommel doet het hier altijd goed!”
Ruby Nussy:
“Mijn jongens zijn 3,5 en 2 jaar dus die gaan nog niet naar school! De oudste wordt in oktober 4 jaar en gaat dan naar een school met continurooster. Wat ik nu wel merk aan zijn dagdeel bij de peuters is dat hij hongerig is als ik hem ophaal. Dat kan komen door 1: hij krijgt, voor zijn doen, te weinig fruit. Of 2: hij verbruikt zoveel energie dat hij best wel een divers lunchpakketje mee kan krijgen.
Hij gaat van mij dan ook echt vullend en voedend extraatje mee krijgen. Een van de snackrepen van Marije heb ik, aangevuld met extra havermout en eieren, omgebouwd tot muffin of cakeje. Je kunt ze invriezen en van tevoren eruit halen. Vind ik zelf erg handig want dat doe ik ook met bananenbrood. Wel ga ik ze iets kleiner maken zodat hij met 2 of 3 happen klaar is. Ik vind ze zelf warm het lekkerst.
Toevallig had ik vorige week twee van deze cakejes bij me in mijn eigen bakje op mijn werk en konden collega’s het ook testen. Ze dachten dat het echt cake was… Maar kwamen tot de conclusie dat het vooral goed vullend is! En er zitten wortels in he?! Dus inclusief vitamientjes!”
Benieuwd naar het recept van de snackrepen? Schrijf je dan in op onze online community en download gratis ons e-book van De Gezonde Repen Challenge!
Ceciel van der Pas:
“Mijn zoontje is 7 (bijna 8) en blijft 2x per week over. Vooralsnog hebben wij een TSO die door vrijwilligers en pedagogisch medewerkers wordt verzorgd. Dat is alleen dit schooljaar nog want in augustus gaat de school over naar een continurooster met dus een verplichte lunch op school. Dan eten ze allemaal samen in de klas met de juf.
Hij vindt het geweldig. Eerste lunchte hij altijd bij opa en oma op de dagen dat ik moest werken. Maar vanaf groep 3 wilde hij heel graag naar de TSO, want dat was zo gezellig. Dan kon hij lekker met alle andere kinderen in de klas buiten spelen. Dus die wens hebben we toen ook meteen waar kunnen maken.
Mijn tip is om de lunchtrommel aantrekkelijk te maken voor je kind. Dus niet alleen maar verantwoord eten. Stop er ook een keer een beloning in, zoals een lievelingskoekje. Wissel dat ook af zodat het altijd wel een verrassing blijft voor je kind en het dus extra leuk en spannend is om de trommel te openen.”
Carla Meijer-Elzinga:
“Onze oudste is 14 en de jongste 7. De jongste gaat naar de basisschool en blijft 3 dagen per week over. Doordat we te ver van school wonen haal ik de jongste tussen de middag niet op. De oudste zit op het voortgezet onderwijs en blijft 5 dagen per week lunchen op school.
Het overblijven wordt geregeld door overblijfouders in een apart lokaal en daarna spelen ze lekker nog een halfuur buiten. Het overblijven is niet altijd even leuk. Wanneer het regent bijvoorbeeld blijven ze het hele uur binnen in het lokaal. Gelukkig gaan ze de meeste middagen heerlijk naar buiten.
Een tip voor overblijven… Ik heb er wel meerdere! Bij warm weer doe ik altijd kleine ijsblokjes* in de jumbox (* van die kunststof ijsblokjes), zo blijft alles lekker koel in de box. Ik heb ze ooit eens gekocht bij de Action maar je kunt ze volgens mij ook bij andere winkels kopen.
En nog tips wat lekker is om mee te nemen bij het overblijven. Water is bij onze jongste favoriet maar dan wel met munt erin of aardbeien. Blauwe bessen zijn ook geen straf. De pindarepen zijn ook altijd een succes, vooral met een leuk papiertje erom maakt onze jongste graag de blits. Tot slot: variatie. Niet iedere dag brood, regelmatig gaat er pastasalade mee naar school en extra rauwkost. Ook pannenkoekjes zijn goed, vooral nu met aardbeien en blauwe bessen.
En de broodbriefjes zijn bij ons ook altijd een succes!”
Carla schreef eerder een blog over pindakaas. Hierin vind je niet alleen het recept voor deze lekkere pindarepen, maar ook een recept om zelf pindakaas te maken!
Heb jij ook nog tips voor het overblijven? Leuk als je ze plaatst in onze Facebook-groep, een groep vol lunchinspiratie voor en door jullie!
Geef een reactie