Bij ons thuis staat er geregeld een monkey platter lunch op tafel. Letterlijk vertaald is dat een apenbord. Nou, hier smullen de kleine apen er flink van! Het is de bedoeling dat de kinderen een bord op tafel krijgen met diverse kleine hapjes erop zodat ze zelf kunnen bepalen wat ze eten. Kinderen zijn namelijk erg goed in staat om zelf vast te stellen welke voedingsstoffen ze nodig hebben. Belangrijk is wel dat je platter bestaat uit verschillende voedingsstoffen en dat er met name gezonde producten op liggen. Een platter met alleen chips en snoep kan een maaltijd uiteraard niet vervangen.
Je hoeft bij het aanbieden van een monkey platter lunch niet moeilijk te denken. Ik loop geregeld naar de keuken, kijk wat ik nog heb en stel daar een gevarieerd apenbordje van samen. Met een gekookt ei, brood, beleg, vlees, kaas, groenten en fruit wat je nog in de koelkast hebt liggen, stel je met gemak je eigen gevarieerde platter samen. Naast het gemak (je staat immers geen uren in de keuken om een maaltijd op tafel te zetten) is het opeten van het apenbordje erg gezellig! Denk maar aan de bordjes met kaas, worst en groenten die op een feestje op tafel staan. Gezien het feit dat je dit bordje samen met de kids maakt en vervolgens opeet, wordt het natuurlijk extra gezellig.
De ideale manier om je kleine apen gezond en gevarieerd te laten eten zonder strijd!
1. Monkey platter met gezonde en leuke snacks
Soms heb je van die dagen dat je het diner wat later gepland hebt en de kinderen om vier uur toch al honger hebben. Een appel of banaan volstaat dan niet. Een monkey platter is op zo’n moment een erg leuk idee! Bovendien hebben de aapjes dan stiekem al een deel van hun groenten op en dat scheelt weer een gevecht tijdens het avondeten. De meiden van mijn vriend zijn erg gemakkelijke eters, maar meer groenten kunnen natuurlijk nooit kwaad.
Ik loop naar de koelkast en zie daar nog wat wortels en komkommers liggen. Hier maak ik de groententulpjes van die ik ook voor mijn Koningsdagblog heb gemaakt. Deze zijn altijd een groot succes hier. Wat snackworteltjes en snoeptomaatjes worden met prikkers en ringen met oogjes haast tot leven geroepen. Van een appel maak ik met behulp van uitstekers leuke vormpjes. Op deze manier kunnen ze gemakkelijker gegeten worden. En zeg nou zelf: een appel in de vorm van Minnie Mouse smaakt veel beter dan een gewoon appelpartje!
Ik smeer een boterham en maak er met een uitsteker driehoekjes van waardoor ook dit in een paar happen verorberd kan worden. Mes en vork komen er niet aan te pas: lekker met de handen eten mag voor deze keer best. Ik rol een tortillawrap gevuld met kaas op en snijd deze in stukjes: met een leuke prikker erin wordt ook dit een groot feest. Met poffertjes en stukjes soepstengel vul ik de laatste gaten op. Gaan de mieren er nu met de poffertjes vandoor?
2. Tropisch eiland met palmboom maken van groenten
Wat is er nu leuker om de vakantie in te luiden met gezellig samen van een tropisch apenbordje smullen? Ik pak een groene paprika uit de koelkast en snijd de bovenkant eraf. Door hier wat punten uit te snijden tover je de paprika in no time om tot de bovenkant van een palmboom. Schil een wortel en maak deze met behulp van een cocktailprikker vast aan de paprika. In de onderkant van de wortel steek ik aan vier kanten een halve cocktailprikker om voor meer stabiliteit te zorgen.
Wat gele paprika doet dienst als strand. Zwarte olijven fungeren als heuse kokosnoten. Om het tropische eiland heen heb ik weer etenswaren neergelegd die ik nog in de voorraadkast heb liggen. Blokjes kaas zien er altijd erg gezellig uit. Worteltjes en komkommerplakjes vinden hier altijd gretig aftrek: zelfs de stam van de palmboom moet eraan geloven! Ook druiven en snoeptomaatjes blijven heerlijk. Let hierbij wel op dat je ze in de lengte doormidden snijdt als je kinderen nog niet groot genoeg zijn. Houdt hierbij de volgende ‘regel’ in de gaten: als je kleine koter met zijn rechterhand zijn linkeroor aan kan raken door met de arm over het hoofd heen te gaan hoeven de druiven en tomaatjes niet meer doorgesneden te worden. Het bordje wordt afgemaakt met wat minder gezonde dingen: het is tenslotte vakantie! Wat stukjes rijstwafel, hartige koekjes en volkorenkoekjes maken deze monkey platter compleet. Smullen van een vakantiebordje!
3. Monkey platter als buffet op een feestje
Gemakkelijk, snel en lekker: dat is dit heuse hotdogbuffet. Een broodje hotdog is op een vakantiedag een heerlijke lunch! Dit buffet bestaat zelfs uit meerdere bordjes, wat een feest.
Op een monkey platter bord leg ik broodjes die ik vast doorsnijd en wat kleine wraps. Ook deze zijn namelijk heerlijk met een knakworstje erin.
Ik vul een schaaltje met lekkere gekookte knakworstjes. De vakjesschaal vul ik met diverse soorten toppings voor de hotdogs. Ik heb zelf gekozen voor een echte klassieker: zuurkool. Ik lik mijn vingers al af bij het idee alleen al. Hier horen natuurlijk ook gebakken uitjes bij. Hoewel de kinderen zuurkool ook erg lekker vinden heb ik er ook wat toppings bijgedaan die wat neutraler van smaak zijn, zoals paprikareepjes, snacktomaatjes, avocado en komkommer. Vul eens een wrap met een worstje en de groenten en laat je verrassen door de smaak. Ook de kleine koters zullen aangenaam verrast zijn.
Je kunt zelf natuurlijk allerlei heerlijke variaties bedenken. Sla doet het bij de kinderen altijd goed, voor de volwassenen zijn groene pepertjes een welkome aanvulling op de welbekende toppings. Denk er ook eens aan om dit buffet op een feestje neer te zetten: succes gegarandeerd!
4. Creatief tienuurtje met druiven en sinaasappel
Je monkey platter hoeft natuurlijk niet altijd groots aangepakt te worden. Maak van het tienuurtje ook eens een feest! Met een paar kleine aanpassingen transformeert je fruithapje in een ware vlinder.
Neem aantal druiven en snijd deze in de lengte doormidden. Leg ze met de platte kant in een lange rij op het bord. Dit is het lijfje van de vlinder. Snijd een paar plakken van een sinaasappel af. Deze plakken snijd je weer in twee stukken. Dit zijn de vleugels van de vlinder. Leg ze schuin aan de zijkant en je fruitvlinder is klaar! Je kunt eventueel nog met wat druiventakjes voelsprieten maken om het plaatje compleet te maken. Temeer omdat de oudste hier in de vlinderklas zit is dit een erg speciaal fruithapje.
5. Monkey platter lunch voor onderweg
Als je onderweg bent naar je vakantieadres kun je er bijna niet omheen: het ene na het andere wegrestaurant kom je voorbij. Deze zijn niet allemaal even gezond, wel allemaal even aantrekkelijk voor de kinderen. Met name die grote gele bogen spreken tot de verbeelding. Neem je zelf eten mee voor onderweg dan kunnen de nodige suikers ook gemakkelijk binnensluipen: een krentenbol, flesje fris, snoep, chips… allemaal geen voorbeelden van heel gezond eten.
Onderweg gezond eten kan met een monkey platter lunch heel gemakkelijk zijn. Bovendien zullen de kids zich niet vervelen als ze aan het eten zijn. Nog een voordeel: met eten in hun mond zijn ze in ieder geval stil, haha.
Bij diverse winkels kun je dozen kopen waar je hobbyspullen in kunt bewaren. Deze hebben verschillende vakjes en vaak een leuk kleurtje. Voor stoere jongens en meisjes kun je ook kiezen voor een koffer waar je schroeven en dergelijke in kunt bewaren. Zo’n stoere toolbox wil iedere bouwvakker in spe wel meenemen in de auto! Voor een dagje weg volstaat een bakje waar je ook schroeven en dergelijke in zou kunnen bewaren. Deze vind je in diverse zaken bij het gereedschap. Ook deze zijn in vakken verdeeld, ze zijn alleen iets kleiner.
Je kunt de verschillende vakjes op eenzelfde manier vullen als je doet bij je monkey platter thuis. Neem een wrap en vul deze met bijvoorbeeld kaas of kipfilet. Rol ‘m op en snijd de wrap in stukjes. Een paar stukjes in een vakje zien er met een leuke prikker erg gaaf uit. Een boterham met gezond beleg kun je in vierkantjes snijden of maak er met behulp van een uitsteker leuke vormpjes van. Ook hiervan kun je een paar stukjes in een bakje doen. Snackworteltjes, plakjes komkommer en cherrytomaatjes doen het ook altijd goed.
Met behulp van een uitsteker kun je ook leuke vormpjes snijden uit een plak watermeloen: een feestje op de achterbank van de auto! Een bakje waar een beetje pastasalade in zit is voor de echte pastaliefhebber een must. De zoetekauwen zullen genieten van een paar stukjes gedroogd fruit. De liefhebbers van hartig smullen van een bakje nootjes. Natuurlijk hoeft niet alles even gezond te zijn: kleine volkorenkoekjes, fruitrolls, stukjes rijstwafel en misschien een poffertje of pannenkoekje maken er een waar smulfestijn van! En met prikkers maak je er helemaal een grote verwennerij van.
De kleine apen zullen ongetwijfeld smullen onderweg. Doordat ze bezig zijn met het openen van de diverse vakjes duurt het even en slaat de verveling niet toe. Je kunt er ook voor kiezen om in een paar vakjes een leuk, klein cadeautje te doen waar ze op de achterbank mee kunnen spelen. Wie heeft het nu nog over een Happy Meal?
Geef een reactie