Lunch op een stokje is een feestje om naar te kijken en op te eten! Vind jij die dubbelgeklapte boterhammen op je bord of in de lunchtrommel ook maar saai? Grote kans dat je kinderen hetzelfde vinden. Met een houten of plastic stokje en een klein beetje extra tijd en aandacht ziet jouw lunch er ineens een stuk aantrekkelijker uit.
Waar wij niet verder komen dan ‘lunch op een stokje’ noemen de Amerikanen deze vorm van lunch ‘lunch kebabs’. Inderdaad, afgeleid van de Turkse kebabs. Deze naam stamt uit de tijd waarin soldaten hun vlees roosterden aan hun zwaarden om het malser en dus eetbaarder te maken. Maar inmiddels is het zwaard allang vervangen door een stokje en zijn de kebabs niet meer alleen voorbehouden aan vlees. Fruit, groente, brood, vleeswaren, worstjes, kaas, vis, maar ook brood en zelfs pizza’s zijn de perfecte ingrediënten voor een vrolijk stokje vol lekkers.
Het vergt even wat extra snijwerk, maar verder zijn lunch kebabs heel gemakkelijk klaar te maken. Kinderen kunnen dan ook naar hartenlust helpen met het klaarmaken ervan. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan op een stokje. De variaties zijn dan ook eindeloos.
Je kunt verschillende soorten en maten stokjes gebruiken. Van de standaard satéprikkers tot plastic varianten of grote barbequeprikkers van ijzer. Zelfs zoute stokjes kun je gebruiken als prikker! Dan is het trouwens wel handig om met een rietje of andere prikker de gaatjes te maken, anders kunnen de stokjes breken.
In dit blog geef ik je een aantal leuke tips voor een gevarieerde lunch op een stokje. Met zowel fruit, groente als brood, van hartig tot zoet. Maar uiteraard zijn deze ideeën niet leidend, je kunt er heel gemakkelijk je eigen draai aan geven!
Fruit lunch op een stokje
Toverstafjes
Een simpel stokje tover je met wat uitsteekvormpjes zo om in een echt toverstafje.
Steek met een steruitsteker een mooie stervorm uit een stuk watermeloen, appel of ananas. Deze komt bovenaan het stokje. Rijg daaronder wat druiven, aardbeien of ander klein fruit en de toverstaf is klaar om te toveren! Hocus pocus pilatus pas… ik wou dat de lunch op was!
Bloem
Een stokje is natuurlijk ook een goed uitgangspunt om een mooie bloem te maken. Ook hier zijn groene druiven een mooie basis voor de stengel van de bloem. Met een bloemuitsteker steek je een grote bloemvorm uit een groot, plat stuk fruit. Als je het iets minder gezond wilt, kan dit bijvoorbeeld ook uit een eierkoek of stroopwafel. Prik deze bloem op je stokje en klaar is je bloem.
Naam
Kinderen kunnen hun naam niet vaak genoeg zien, is mijn ervaring. Er is niet voor niets van alles te koop met de naam groots erop. Mijn kinderen vinden het in ieder geval fantastisch! Met letteruitstekers kun je dan ook heel gemakkelijk een leuk naamstokje maken. Steek de letters van de naam uit het fruit en combineer dit met wat extra stukjes fruit die je voor en achter de naam prikt. Succes gegarandeerd!
Uiteraard zijn deze stokjes niet alleen voorbehouden aan de naam. Ook de seizoenen en feesten kun je op deze manier benoemen. Je kunt zelfs de datum op deze manier verwerken in de lunch. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Groente lunch op een stokje
Gegrilde groente
Mijn nieuwste ontdekking is het eten van (koude) gegrilde groenten. Heel makkelijk te maken en superlekker als lunch of tussendoortje. En heel geschikt voor je lunch op een stokje. Je legt gewoon wat groenten als paprika, courgette, aubergine of champignons met wat peper, zout en olijfolie op een bakplaat en zet dit een half uurtje op 180 graden in de oven. Als je de groentes samen op een stokje prikt heb je een vrolijk stokje vol lekkers. Een makkelijk bijgerecht bij het avondeten wordt zo een heerlijke lunch voor de volgende middag. Uiteraard kun je de groente ook combineren met vlees of vis.
Caprese
Een klassieker: de salade caprese bestaande uit mozzarella, tomaat en basilicum. Deze salade is ook heel goed op een stokje te maken. Je waant je direct in Italië met de groen-wit-rode kleuren van de Italiaanse vlag.
Sommen
Met cijferuitstekers kun je ook sommen op een stokje maken. Superleuk om bijvoorbeeld samen met je kind de tafels te leren. De + – en x kun je maken van de I en de X van letteruitstekers.
Simpel
Het is natuurlijk supersaai, maar mijn twee zoons vinden toch echt komkommer en tomaat het allerlekkerst. Zij vinden het dan ook leuk om hun favoriete groente op een stokje te rijgen, vaak tijdens een van onze zomerse BBQ’s. Heel simpel, maar wel een blijvertje.
Brood lunch op een stokje
Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Mini-sandwiches, opgerolde boterhammen of een stukje stokbrood. Alles kan op een stokje. Maak zo bijvoorbeeld eens een broodje gezond. Brood, kaas, ham, ei, sla , komkommer en ei op een stokje en klaar is je stokje gezond!
Broodstengel
Een broodstengel is zelf al een stokje! Met wat zelfgemaakt of kant-en-klaar pizzadeeg maak je hem in een handomdraai. Met wat zaadjes of pitjes eroverheen maak je hem net even anders. Uiteraard kun je ook heel goed wat olijfjes of zongedroogde tomaatjes door het deeg kneden. Eventueel kun je er ook nog wat geraspte kaas overheen strooien voor een wat hartiger variant. Een kwartiertje in de oven en klaar is je broodstengel. Voor een wat luchtigere, maar ook wel zoetere variant kun je ook croissantdeeg gebruiken.
Gekke vormpjes
Uiteraard zijn uitstekers ook heel goed te gebruiken voor je brood lunch op een stokje. Steek een leuk vormpje uit een boterham en prik hem op een stokje. Je kunt dit in een bepaald thema doen met verschillende vormpjes, maar drie bloemetjes of sterretjes op een rij zien er ook al heel vrolijk uit.
Opgerold
Ook kun je je boterham opgerold op een stokje doen. Dit gaat het makkelijkst als je eerst de korst van het brood snijdt. Beleg de boterham met dat wat je lekker vindt en rol de boterham op. Snijd hem daarna in stukjes van ongeveer een centimeter breed en steek het stokje erdoorheen. Dit kun je ook met wraps doen. De variaties in beleg zijn eindeloos.
Meer hartige lunch op een stokje
Kebab
Met een blaadje sla, tomaat en een stukje kip of ander vlees heb je al snel een echte kebab gemaakt. Als je er ook stukjes mini-pitabroodjes tussendoor doet heb je je eigen mini-broodjes kebab.
Pizza
Een pizza op een stokje? Waarom niet? Maak zelf kleine mini-pizza’s van zelfgemaakt of kant-en-klaar deeg. Steek ze op een stokje en je hebt een pizza-lolly. Ook hier kun je naar hartenlust variëren qua smaak en beleg. De pizzastokjes kun je ook heel goed eten als ze koud zijn.
Vis
Uiteraard kun je ook stokjes maken met vis. Garnalen of vissoorten met een wat stevigere structuur lenen zich goed om in stukjes aan een stokje geregen te worden. In combinatie met wat groente een heerlijke lunch op een stokje.
Vleeswaren
Heel simpel en ook heel gemakkelijk door kinderen te maken: vleeswaren op een stokje. Kies de vleeswaren die je lekker vindt en die goed op te rollen zijn. Rol het op en steek de prikker er in beide zijkanten in zodat een C-vorm ontstaat. Wanneer je de plakjes ook nog om en om op de prikker doet ziet het er nog feestelijker uit. Wat tomaatjes, komkommer of augurk ertussen maken het af.
Soepstengels
Ook soepstengels kun je gebruiken als prikker. Omdat deze snel breken, kun je met het stokje zelf niet zo goed prikken, maar als je in bijvoorbeeld een stukje kaas of worst eerst een gaatje maakt met een rietje of een dik stokje kun je het zoute stokje er heel gemakkelijk doorheen doen en ziet het er ook nog eens heel leuk uit. Je kunt dit ook heel goed doen met zoute stokjes.
Poppetjes van worst en kaas
Met een stokje kun je natuurlijk alles aan elkaar maken. Met verschillende stukjes worst en kaas kun je ook leuke poppetjes maken. Met een hoofdje van een chorizo worstje, een jurkje van kaas en een hoedje van een halve cherrytomaat kom je al een heel eind. En er zijn vast nog veel meer figuren te bedenken.
Zoete lunch op een stokje
Ok, het is niet het meest gezonde, maar ook zoet hoort er af en toe bij. Poffertjes en pannenkoeken zijn bijvoorbeeld leuk voor een zoete lunch op een stokje.
Poffertjes
Poffertjes lenen zich heel goed om op een stokje te rijgen. Wissel poffertjes af met wat ananas, aardbei of druiven en je hebt een heerlijk toetje. Wat poedersuiker erover maakt het helemaal af.
Pannenkoeken uitsteken
Pannenkoeken die je wat dikker bakt of bijvoorbeeld Amerikaanse pannenkoeken kun je heel goed gebruiken om vormen uit te steken. Ook hier kun je letters gebruiken, maar elke vorm volstaat. Rijg de vormen of letters op het stokje en smullen maar!
Ik hoop je met bovenstaande ideeën een beetje op weg te hebben geholpen met het maken van jouw lunch op een stokje! Als je het een paar keer hebt gedaan zul je zien dat het helemaal niet zoveel moeite kost om op een simpele manier iets bijzonders neer te zetten.
Je zult merken dat kinderen ook veel beter gaan eten als je ze betrekt bij het klaarmaken van de stokjes. Maar ook je bezoek zal verrast zijn met een mooi gedekte tafel vol heerlijke stokjes bij bijvoorbeeld een verjaardag. Of de klas als je een traktatie op een stokje maakt. Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties! Delen jullie ze op facebook in De Leukste Lunch Community?
In de webshop van De Leukste Lunch vind je allerlei leuke lunchprikkers!
Geef een reactie