Gezonde tussendoortjes, het blijft voor mij een dingetje. We kopen allemaal wel eens tussendoortjes uit de supermarkt en ook mijn kinderen eten zo nu en dan een koekje uit de winkel. Ik geef toch liever de voorkeur aan zelfgemaakte tussendoortjes, hapjes, snacks of zelfs broodjes. Koken en bakken doe ik graag. Sinds mijn dochter naar de basisschool gaat, maak ik leuke en zo gezond mogelijke lunchtrommels voor haar. Mijn ervaring is dat kinderen hierdoor gevarieerd eten, meer eten dan zij normaal doen, het leuker vinden om dingen te proeven die zij normaal gesproken niet graag eten. Voor slecht etende kinderen kan een gezellige lunchtrommel de oplossing zijn. Je kan eindeloos variëren en het kost écht niet zoveel tijd als het lijkt. Meestal sta ik ’s avonds niet langer dan tien tot vijftien minuten in de keuken om de lunchtrommel van mijn dochter klaar te maken.
De laatste tijd ben ik mij nog meer aan het verdiepen in de wereld van gezonde, verantwoorde tussendoortjes. Inmiddels heb ik al een hele lange to do lijst met recepten, die ik uit wil proberen. Het eerste recept dat ik uitgekozen heb, is een havermoutmuffin. Deze muffin kan ook prima als tussendoortje gegeten worden. Ideaal voor het tien uurtje, maar ook lekker voor in de lunchtrommel. Ik vond het er ook nog eens super leuk uitzien. Het oog wil ook wat! Mijn oudste twee kinderen vonden het een feestje in de trommel. Niet wetend dat het ook nog eens hartstikke gezond is. Zij hebben de muffin in ieder geval goed gekeurd. Deze gaan we dus vaker maken. Je kan dit ook prima voor jezelf maken: handig om mee te nemen naar je werk of heerlijk bij een bakje yoghurt met vers fruit!
Ingrediënten:
– 125 gram havermout
– 1 rijpe banaan
– 3 appels
– 2 eieren
– 150 ml (amandel)melk
– 2 eetlepels kaneel
– Een handje walnoten
De havermout, banaan, eieren, melk, kaneel en één appel heb ik met elkaar in de keukenmachine gemengd. Hak de noten grof. De andere twee appels snijd je in kleine stukjes. Dit roer je als laatst door het beslag. Dit kan je het beste met de hand doen. Ik heb zelf flexibele vormpjes gebruikt voor in de oven. Dan krijg je de muffins er makkelijk uit. De muffins moeten ongeveer dertig minuten in de oven op 180 graden. Mijn zoontje is niet zo dol op rozijnen. Maar ik denk dat rozijnen hier ook perfect bij zouden passen. Je kan meer verschillende noten toevoegen of honing als je het wat zoeter wil maken.
Ik heb één muffin in de mini Yumbox gedaan met twee komkommer-tomaat-zwarte olijf spiesjes en 2 stukjes gekookte broccoli. Ik denk dat het ook heel lekker zou zijn met wat yoghurt en frambozen of aardbeien. Een paar leuke prikkertjes en klaar is je gezonde feest!
Eet Smakelijk,
groetjes Funda
Ieke
Ah hier issie dan! Super leuk en jou kennende, super lekker!! Goed gedaan!
Willeke
Ziet er lekker uit zeg! Al zijn we niet gek op havermout, ga het zeker eens proberen ?