Pannenkoekdag komt wat onze kinderen betreft als geroepen. Want als je hier thuis de kinderen vraagt wat ze willen eten dan is vaak het antwoord: pannenkoeken! En waarom ook niet? Met pannenkoeken zet je snel een maaltijd op tafel en er valt veel mee te variëren.
Voordat ik dit blog ging schrijven wist ik niet dat er een Nationale pannenkoekdag bestond. Maar dit jaar is er op vrijdag 16 maart al de 12e editie van Pannenkoekdag. Het is de bedoeling dat basisschoolleerlingen door het hele land pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt. Op de website www.pannenkoekdag.nl vind je nog veel meer informatie hierover.
Onze kinderen eten dus graag pannenkoeken. Niet alleen thuis, maar ook bij opa en oma. Mijn vader vindt het erg leuk om als zijn kleinkinderen komen een grote stapel pannenkoeken te bakken. Pannenkoeken eten is hier dus echt een familiedingetje en wordt er met de paplepel ingegoten.
Het leuke van pannenkoeken vind ik zelf dat je er lekker mee kunt variëren. Onze zoon heeft een aantal jaren niet goed tegen melk gekund. Daardoor heb ik geleerd om ook heerlijke pannenkoeken te maken zonder melk. En deze smaken echt niet minder.
Basisrecept pannenkoekenbeslag
Ik maak eigenlijk nooit gebruik van de kant-en-klare pakken pannenkoekenbeslag. Ik heb 1 basisrecept waarvoor ik (bijna) altijd wel de ingrediënten in huis heb. Bij dit basisrecept kun je verschillende soorten bloem gebruiken. Je kunt het maken met gewone tarwebloem maar het is ook erg lekker met speltbloem. Het voordeel van spelt is dat de pannenkoeken er voedzamer van worden.
Ik krijg wel vaak de vraag of je het verschil proeft tussen tarwebloem en spelt. Ik kan daarin aangeven dat ze het hier thuis echt niet proeven en dat ze beide even lekker vinden. Maar je kunt altijd nog een geraspte appel aan het beslag toevoegen, dat maakt het wat zoeter. En dan proef je zeker het verschil niet tussen tarwepannenkoeken en speltpannenkoeken.
Het basisrecept kun je ook goed gebruiken zonder melk. Je vervangt de melk dan in dezelfde hoeveelheid voor ongezoete amandelmelk. Het basisrecept is voor ongeveer 2 personen.
Ingrediënten:
– 250 gram tarwebloem of speltbloem
– 2 eieren
– 500 ml. melk
– snufje zout
– snufje kaneel
Bereiding:
Om klontjes in je beslag te voorkomen kun je de bloem eerst even zeven. Mix dan in een beslagkom de bloem, zout, kaneel en de helft van de melk goed met elkaar. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe terwijl je blijft mixen. Daarna voeg je beetje bij beetje de rest van de melk toe.
Verwarm een beetje boter of olie in de pan. Als je pan goed heet is schep je een lepel beslag in de pan. Draai met de pan om het beslag mooi te verdelen. Bak je pannenkoeken aan beide zijden mooi bruin tot je beslag op is.
Vanuit het basisrecept kun je allerlei verschillende soorten pannenkoeken maken. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Het ligt er natuurlijk aan waar je van houdt. Ik houd zelf vooral van hartige pannenkoeken, vooral van spekpannenkoeken! Maar ook een pannenkoek met kaas vind ik heerlijk. Je kunt ook kiezen voor een zoete pannenkoek met bijvoorbeeld appel en rozijnen, of met aardbeien.
Pannenkoeken beleggen
Zijn er wat naturel pannenkoeken overgebleven dan kun je daar nog wat lekkers mee maken. Je kunt namelijk met koude pannenkoeken ook lekkere borrelhapjes of snacks maken. Neem een koude pannenkoek en smeer deze in met pesto. Hierop leg je plakjes ham. Dan rol je de pannenkoek op en snijd je deze in stukjes. Prikkertje erin en klaar zijn je pannenkoeksnacks! Een andere lekkere combinatie is kruidenroomkaas met kipfilet. Deze hapjes zijn ook heel geschikt om mee te geven in de lunchtrommel.
Pannenkoekenmal voor kleine pannenkoekjes
Voor deze blog mocht ik een pannenkoekenmal van De Leukste Lunch testen. Ik heb de mal eerst uitgeprobeerd met gewoon pannenkoekenbeslag. Dit lukte wel maar eigenlijk is het beslag hiervoor net wat te dun. Het beslag loopt wat uit de vorm en omdraaien gaat hierdoor niet heel eenvoudig.
Bij mijn tweede test van de pannenkoekenmal heb ik een ander soort beslag gebruikt, namelijk voor American pancakes. Dit beslag is dikker en rijst door het gebruik van bakpoeder ook nog in de pan.
Bij het gebruik van de mal is het belangrijk dat de mal goed warm is voordat je het beslag erin doet. Ik gebruikte een maatbeker om het beslag er eenvoudig in te gieten. Als de bovenkant van de pannenkoekjes droog is draai je eenvoudig in 1 keer de mal om. Je hebt nu allemaal kleine pannenkoekjes. Deze kun je ook heel leuk meegeven in de lunchtrommel. Ook is deze maat erg leuk om spiesjes van te maken.
Recept American pancakes
Ingrediënten:
– 225 ml melk
– 150 gr bloem
– 1 ei
– 1 eetlepel bakpoeder
– 1 theelepel suiker of honing
– ½ theelepel zout
– 3 eetlepels vloeibare blueband
Bereiding:
Zeef de bloem en voeg daarna de suiker, bakpoeder en zout toe. Voeg de melk, boter en het ei toe, en mix alles goed door elkaar. Blijf mixen tot het een glad beslag is geworden.
Pannenkoeken in een vorm
Behalve de mal voor kleine pannenkoeken, mocht ik ook 2 leuke pannenkoekvormen uittesten: een mal in de vorm van een bloem en een in de vorm van een hart. Deze mallen kun je goed gebruiken met het normale, dunnere beslag. Maar American pancakes kun je er ook mee maken.
De mal leg je in een warme pan en je laat de mal zelf ook even goed warm worden. Giet dan met een maatbeker beslag in de vorm. Beweeg de pan even rond om te zorgen dat het beslag zich goed verspreidt in de mail. Als de bovenkant van de pannenkoek droog is haal je de mal eraf. Nu heeft de pannenkoek een mooie vorm gekregen. Draai hem om en bak ook de andere kant mooi bruin.
De kinderen waren heel enthousiast over de mooie vorm van hun pannenkoeken. En er werd goed gegeten!
De vormen pannenkoeken passen goed in in het grote vak van de Yumbox 4 vaks. Je kunt er meerdere op elkaar leggen. Om er een echt pannenkoeken feestje van te maken kun je in een klein bakje een beetje poedersuiker meegeven, smullen maar!!!
Conclusie? Ik ben heel enthousiast over de pannenkoekmallen! Pannenkoeken eten was altijd al een feestje maar met deze leuke mallen wordt het nog veel leuker.
Download nu ook het e-book Gezonde Pannenkoeken op het online platform van De Leukste Lunch! Je vindt er nog veel meer tips, inspiratie, video’s en e-books over gezonde, gevarieerde en leuke lunchtrommels. Deelname is gratis!
Geef een reactie