Brainfood, voeding waar je brein blij van wordt. Klinkt ideaal toch? Kinderen doen gedurende de dag heel veel indrukken op, leren veel, spelen veel, praten veel en zijn vooral veel kind. Het is belangrijk dat ze deze indrukken een plaatsje kunnen geven. Een beetje extra brandstof voor je brein is dan extra fijn! Er zijn diverse voedingsmiddelen die een positieve invloed uitoefenen op je hersenen. Ideaal dus om deze etenswaren in de lunch te verwerken, zodat er een heuse superbrein-bento mee naar school genomen kan worden. Ik heb vijf voorbeelden van een lunchtrommel waar brainfood in verwerkt is, dan houden ze ook na de lunch hun koppie erbij!
Enige eenhoornlunch
Eenhoorns doen het altijd goed. Op de een of andere manier weten deze kleurrijke paarden met hun hoorn veel kinderen (en volwassenen) te intrigeren. Ook hier is de eenhoorn favoriet. Dat is de reden waarom ik de eenhoornuitsteker uit het eenhoorn thema lunchpakket gebruikt heb om een vorm uit de bovenste snee brood te steken. De boterham zelf heb ik belegd met kaas, stroop en gemengde noten. Ik heb gekozen voor een volkoren boterham omdat het belangrijk is om voeding te eten die de energie niet te snel afgeeft. Volkoren producten geven hun energie langzamer en regelmatiger af dan bijvoorbeeld wit brood.
Een handje noten bij de lunch is ook een goed idee. Noten bevatten enorm veel vitamine E. Vitamine E werkt preventief tegen geheugenverlies, een echte boost voor je brain dus!
Ik maak de lunch af met een gekookt eitje uit een leuke ei-vorm. Hiervoor gebruik ik altijd een M-ei dat ik na het koken even laat schrikken en in een natgemaakte ei-vorm in de koelkast leg. De volgende ochtend hoef ik dan alleen nog maar de vorm open te maken en het ei in de lunchtbox te doen: een eitje!
Superslimme sushilunch
Sushi is altijd een goed idee! De bekende rolletjes heb ik voor deze keer wel in een ander jasje gestoken, om er echt voedsel voor je hersenen van te kunnen maken. Ik kluts twee eitjes door elkaar met wat peper en zout en maak hier een omelet van. Eieren zijn rijk aan choline en lecithine: beide stoffen zijn belangrijk voor je hersenen. Choline helpt bij de ontwikkeling van de hersenen en hersenfuncties terwijl lecithine zorgt voor verbetering van het geheugen en het leervermogen.
De omelet beleg ik met een plak gerookte zalm. Vis, en dan met name vette vis, bevat erg veel omega-3 (onverzadigde vetzuren). De celwanden van de hersenen bevatten vooral omega-3, omega-6 en cholesterol. Omega-3 helpt tegen de afbraak van hersencellen en bevordert de aanmaak van nieuwe cellen: het leidt tot meer leermogelijkheid en een betere weerstand tegen stress. Een superslimme combinatie dus, ei en zalm.
Nadat ik de omelet belegd heb met de zalm rol ik deze op, snijd hem in stukken en prik ze aan spiesjes: wat een gezellig gezicht! De trommel maak ik af met een paar tomaatjes en wat gedroogde banaan. Bananen zorgen voor een heuse energieboost: perfect om nog even bij de les te blijven na de lunch!
Brainfood-bento
Deze lunch vergt iets meer voorbereiding. Ik neem een avocado en prak deze met wat limoensap, peper en zout tot een mousse. Ik snijd wat tomaatjes fijn en roer deze erdoor: klaar is je gemakkelijke avocadospread! Deze smeer ik over een wrap, rol deze op en je eerste brainfood zit al in de lunchtrommel. In avocado’s zitten stofjes die bloedstolsels in de hersenen helpen voorkomen. Daarnaast zorgen avocado’s ervoor dat zowel het geheugen als de concentratie een boost krijgen.
Verder maak ik banaanhavermout-muffins om lekker te snacken tijdens de lunch. Havermout zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel op een redelijk constant niveau blijft. Een te lage bloedsuikerspiegel zorgt voor een vermindering van je geheugen en je leervermogen. Een te hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor een verslechterde communicatie tussen de hersencellen en stimuleert het geheugen ook niet. Door het eten van complexe koolhydraten, waaronder havermout, zorg je voor een redelijk constante bloedsuikerspiegel die niet te hoog en of te laag is. Ik neem twee geprakte bananen, twee eieren, zes eetlepels havermout, zes eetlepels water, een appel (in stukjes gesneden), een handvol rozijnen en een snuf kaneel. Deze mix ik door elkaar en doe ze in een ingevette muffinvorm. Deze zet ik in een voorverwarmde oven van 180 graden. Na 25 minuten haal ik ze uit de oven: je heerlijke, verantwoorde snack is klaar! De muffins die je niet gebruikt kun je invriezen en een volgende keer gebruiken voor de lunch: haal ze dan een avond van tevoren uit de diepvries.
Het laatste vakje in de box vul ik met een komkommerkrokodil… grrrr…
Schattige saladelunch
Deze lunch bestaat uit een broodje met eiersalade, zalmbonbons en een handje noten. Alleen maar brainfood in deze bento dus!
De eiersalade maak ik heel gemakkelijk door twee gekookte eieren met een vork te prakken. Hier roer ik griekse yoghurt door. De hoeveelheid is afhankelijk van jouw favoriete eiersalade: wil je een stevigere salade doe je er minder door dan wanneer je hem wat smeerbaarder wilt hebben. Ik maak de salade af door er wat kerriepoeder, peper, zout en bieslook doorheen te roeren. Ook dit naar smaak. Smeer de salade op een volkorenboterham of een broodje, steek er wat schattige prikkers in en je lieve brainfoodbroodje is klaar.
Ik bekleed een mini-muffinvorm met vershoudfolie om de basis voor de zalmbonbons te maken. Hier leg ik plakken gerookte zalm op die ik vul met kruidenroomkaas. Je kunt er ook voor kiezen om de bonbons te vullen met cottage cheese, voor een gezondere variant. Ik sluit de bonbons door de zalm over de vulling te leggen en ik draai de vershoudfolie zo strak rondom de bolletjes dat ze mooi rond worden. Even laten opstijven in de koelkast, verhoudfolie verwijderen en je hebt een leuke snack. Een handje noten maakt de lunchbox af: genieten!
Cute carrotcake lunch
Voor deze lunch kook ik eerst een handvol pasta al dente. Ik snijd een stukje komkommer en een tomaatje in kleine blokjes en roer deze door de afgekoelde pasta. Een beetje tonijn uit blik, olijven en feta maken de salade compleet. Een klein toefje griekse yoghurt doet dienst als dressing en klaar is je pastasalade. Je kunt hiervoor natuurlijk ook gewoon in je koelkast kijken wat je nog aan groenten hebt liggen en dit in de salade verwerken.
De raw carrotcake is ook heel gemakkelijk gemaakt. Ik rasp 125 gram wortel en meng dit met 35 gram walnoten, 50 gram amandelen en 60 gram havermout. Laat 80 gram dadels eerst even weken in water (dit is vriendelijker voor je keukenmachine/staafmixer) en roer deze erdoor. Vervolgens mix je het geheel door elkaar. Gebruik hiervoor een keukenmachine of staafmixer met een hoog wattage. Roer er tenslotte 1,5 eetlepel honing, een halve theelepel kaneel en een snufje nootmuskaat doorheen. Verdeel het mengsel over een vorm (repen, muffin, donut: wat je leuk vindt) en druk het stevig aan. Top het geheel af met wat kokosrasp en laat minstens een uur opstijven in de koelkast. Klaar is je healthy brainfood snack.
Een handje supergezonde cranberries maakt ook deze lunch weer een succes!
Als de brains van de kids niet happy worden van deze brainfood lunchtrommels, weet ik het ook niet meer!
Geef een reactie