Leuke en makkelijke kidsproof kersthapjes voor het kerstdiner thuis of op school! Wat ga jij maken?
De herdertjes lagen bij nahahaaachte, zij lagen bij nacht in het veld,
Ze hielden vol trouwe de wahahaaachten, en hadden hun schaapjes geteld…
Een hele nacht de wacht houden bij de schaapskudde kun je natuurlijk alleen maar volhouden met een goedgevulde maag. Ik verwacht dat je tijdens de Kerstdagen iets anders te doen hebt dan de schapen tellen, een maag die gevuld is met hapjes in kerststijl is ook prettig als je iets anders (of een dag lekker niets) te doen hebt. Hierom heb ik een paar tips om wat kidsproof kersthapjes te maken. Roep de kleine kerstengeltjes erbij, zet je kerstmuts op en ga samen de keuken in om er een leuk en gezellig kerstmaal van te maken. Je mag natuurlijk voor de Kerst alvast beginnen: voorproeven kan nooit kwaad, hihi.
Kersthapje 1: Hartige kerstkrans
In Brabant is het niet vreemd om de dag te beginnen met een lekker worstenbroodje. Een gemakkelijke variant hiervan kun je zelf maken met behulp van wat knakworstjes en pizzadeeg. Om een heerlijke kerstsfeer te realiseren maken we er een mooie krans van.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een rol pizzadeeg (ik gebruik deeg uit een kant-en-klaar pakket voor pizza’s) en snijd hier wat reepjes uit. Rol in ieder reepje een cocktailworstje (of snijd knakworsten in tweeën en gebruik deze hiervoor). Als je alle worstjes in een stukje deeg gerold hebt leg je ze naast elkaar in een cirkel zodat er een kerstkrans ontstaat. Van wat overgebleven restjes deeg maak ik een strik. Erna schuif ik de bakplaat in de oven. Na een kwartier bakken is de krans klaar. Leg hem op een mooi bord en geniet samen gezellig van de worstenbroodjes: een prima begin van de dag, maar ook een leuk hapje voor het kerstdiner op school.
Kersthapje 2: Kerstboom op een stokje
Om tijdens de Kerstdagen ook aan de nodige vitamines uit groenten te komen kun je ook wat gezonde groentenhapjes maken. Aangezien een kerstboom niet kan ontbreken begin ik daarmee. Snijd een appel doormidden en leg deze met de platte kant naar beneden op een bord of serveerschaal. Steek er een satéprikker in. Dan snijd je een komkommer in zo schuin mogelijke plakken. Een uiteinde van de komkommer schil en bewaar je: dit wordt de top van de boom. De plakjes kunnen aan de satéprikker geregen worden. Zorg dat je steeds de prikker zo ver mogelijk aan de smalle kant van het plakje steekt. Zorg dat de plakjes elkaar iets overlappen: ze lopen als het ware in een spiraal naar boven toe. Als je bijna bovenaan bent steek je het geschilde uiteinde van de komkommer erop. Je kunt de boom eventueel nog versieren met plakjes kerstomaat als ballen en een stukje kaas in de vorm van een ster als piek. Als dat geen feest is om te eten!
Kersthapje 3: Kerstboom monkey platter
Met een grote plank of serveerschaal kun je deze gezellige kerstboom monkey platter maken. Van reepjes komkommer maak je eerst de contouren van de boom. Deze vul je op met meer reepjes en plakjes van de komkommer. Groene paprika of andere groene groenten volstaan uiteraard ook prima! Neem wat blokjes kaas en snijd deze twee keer door: één keer diagonaal en deze driehoekjes nog een keer recht zodat ze wat smaller worden. Je legt deze driehoekjes steeds in diagonale lijnen op de boom en je hebt je eigen kaasslinger. Vervolgens leg je wat ronde snacks op de boom. Dit zijn de ballen. Ik gebruik hier olijf, kerstomaat en mini-mozzarella voor. Van wat blokjes kaas maak je een piek en de stam van de boom, je steekt er wat prikkers in en genieten maar! Wil je deze monkey platter op school bij het kerstdiner serveren? Zorg dan dat je alle ingrediënten thuis snijdt en tuig de boom ter plekke op. Zonde als het onderweg gaat schuiven!
Kersthapje 4: Bladerdeeg kerstboom
Voor de laatste kerstboom die ik laat zien neem je weer een stuk pizzadeeg. Snijd dit in de vorm van een kerstboom. Vervolgens snijd je hier dunne repen in, net niet tot aan het midden. Je boom heeft nu takken. Deze takken besmeer je met pesto en je strooit er wat geraspte kaas overheen. Draai de takken een paar keer, zodat het een leuk effect heeft met het groene van de pesto. De met bakpapier beklede bakplaat waar de boom op ligt schuif je in een oven die je op 200 graden hebt voorverwarmd. Na een kwartiertje is het deeg gaar en kunnen jullie gaan genieten van deze groene kerstboom. Ook heel leuk om mee te nemen naar het kerstdiner op school!
Kersthapje 5: Pinguïns
Ja, ik weet het… de Kerstman woont op de noordpool en pinguïns leven op de zuidpool. Ik vind deze zwart-witte diertjes echter te leuk en te winters om er niets mee te doen deze Kerst.
Neem een wortel, schil deze en snijd hier plakjes uit. Uit ieder plakje snijd je een driehoek (je ziet de voeten van de pinguïn al ontstaan). De driehoekjes die je uit de plak hebt gehaald snijd je in tweeën: dit wordt de snavel. Vervolgens neem je twee zwarte ontpitte olijven waarvan je er één doormidden snijdt. Prik in de plak wortel een cocktailprikker, hier prik je het bolletje mozzarella op. De helften van de olijf duw je aan weerszijden tegen dit bolletje aan: dit zijn de vleugels van de pinguïn. De hele olijf prik je er bovenop, met het gat aan de voorkant. Hier steek je de snavel in. Nu kan de Kerstman voor één keer genieten van de aanwezigheid van een paar pinguïns in zijn sneeuwlandschap, hoe bijzonder is dat? Leuk borrelhapje voor het kerstdiner.
Kersthapje 6: Kaarsjes
Met deze donkere dagen komen de kaarsen weer steeds vaker op tafel. Met deze sfeermakers als inspiratiebron kun je heel gemakkelijk een lekker hapje maken. Je neemt hiervoor een plak komkommer en je zet deze in een mooi cupcake-vormpje met kerstthema. In het midden steek je een cocktailprikker. Snijd een cheesestring in drieën, of steek met een appelboor kaarsen uit een stuk kaas. Deze prik je op de plak komkommer. Uit een stuk tomaat snijd je vlammetjes. Prik deze ook weer bovenop de kaaskaars. Veel licht komt er niet vanaf, sfeervol en lekker is het wel! Ongetwijfeld ook een hit op het kerstdiner op school.
Zo zie je maar: voldoende inspiratie om wat quality-time in de keuken door te brengen met je kerstelfjes. Enneh….die engelen mogen wel even wachten met zingen, met deze hapjes houden de herdertjes het nog wel een paar nachten vol. Vrolijk kerstfeest!
Geef een reactie