Moewahahaaa… Halloween is weer in aantocht! Hoewel dit van oorsprong geen Nederlandse traditie is, krijgt dit Amerikaanse feestje ook hier steeds meer voeten in de aarde. Winkels liggen al weken vol met skeletten, spokenlampjes, pompoenslingers en benodigdheden om van je pompoen een echte Jack-o’-lantern te maken. Overal worden enge en spannende avonden georganiseerd waar zombies herrijzen en de heksen je om de oren vliegen. Ik doe hier ook graag aan mee! Als er een feestje is waarbij je het huis kunt versieren en jezelf kunt verkleden ben ik van de partij. Ons huis hangt dan ook al even vol met nepspinnenwebben, skeletten, Halloweenraamdecoratie en afgehakte ledematen. Dat ik Halloween vier, mag iedereen (w)eten!
Halloween is ook een thema dat zich heel goed leent om leuke hapjes bij te bedenken. Ook de lunchbox is gemakkelijk om te toveren tot een bibberende bento. Ik heb voor jou een paar lugubere lunchboxen gemaakt. Met onderstaande tips voor een gruwelijk lekkere Halloweenlunch zal ook jouw kleine griezel genieten van een monsterlijk middagmaal!
Tip 1: Pretty Pumpkin Lunch
Tijdens Halloween zijn de pompoenen niet aan te slepen. Je kunt er natuurlijk heerlijke soep van maken, smullen van een gevulde flespompoen of gezellig met je monster een pompoen uithollen en er een eng gezicht uit snijden. Een kleine fröbeltip tussendoor: smeer de randen van de pompoen in met vaseline, dit voorkomt dat de pompoen gaat bederven.
Omdat de pompoen voor mij bij uitstek het symbool van Halloween is gebruik ik deze als inspiratie voor een pretty pumpkin lunch.
Ik beleg een snee brood en leg er een tweede snee bovenop. Met behulp van een pompoenuitsteker haal ik er een pompoenvorm uit. Een enge prikker erin maakt het helemaal af.
Naast pompoenen zijn ook mandarijnen weer volop te verkrijgen. Je kunt hier met gemak een leuke pompoen van maken. Je kunt er met een stift een echte Jack-o’-lantern van maken. Mocht het schillen van de mandarijn nu erg moeilijk worden, dan kun je deze zelf vast schillen. Zorg ervoor dat alle partjes netjes aan elkaar blijven zitten. Van een klein stukje bleekselderij maak je het steeltje van de pompoen. Deze steek je in het midden van de mandarijn. Is het geen plaatje?
Een andere oranje groente is de wortel. Snijd een groot stuk af en haal twee driehoekjes uit de bovenkant. Je kunt de wortel nu in plakjes snijden en voilà: je hebt je eigen pompoenplakjes gemaakt.
Met dit alles bij elkaar in een lunchbox heb je een gezonde, gevarieerde lunch in Halloweenstijl gemaakt!
Tip 2: Happy Halloween lunch
Ieuw: afgehakte vingers op je boterham! Hoewel het er wat griezelig uitziet, smaakt het heerlijk. Een broodje knakworst mee naar school is natuurlijk een klein feestje in de lunchbox. Knakworsten zijn gemakkelijk om te toveren tot enge vingers. Snijd een klein stukje van de bovenkant af zodat het net lijkt alsof je knakworst een nagel heeft. Door sneetjes te zetten iets onder de nagel en in het midden van de worstjes ziet het eruit alsof je vingers ook knokkels hebben. Snijd een broodje open en leg hier een afgehakte vinger op. Een beetje ketchup doet dienst als een klodder bloed… Wie durft dit broodje op te eten?
Een ei bij de lunch is ook altijd een goed idee. Eieren bevatten namelijk verschillende soorten voedingsstoffen. Daarnaast is een gekookt ei gewoon erg lekker: niet onbelangrijk!
Ik kook een ei en steek er met een rietje gaten in. Ik steek tot aan het eigeel, waardoor een creepy effect ontstaat. Je kunt elke vorm bedenken die je wil, ik heb gekozen voor een doodshoofd als resultaat. Als je norivellen (zeewierbladen) in huis hebt kun je hier ook vormen uit knippen en op je ei leggen: doordat het ei wat vochtig en glad is, blijven de norivormpjes vanzelf plakken en krijg je een griezelig gezicht op je ei!
Ik heb hem al eerder genoemd: de Jack-o’-lantern. Een oranje minipuntpaprika leent zich hier uitstekend voor. Met een aardappelschilmesje snijd je de ogen, mond en neus uit. Duw ze voorzichtig naar binnen zodat er gaten ontstaan. Deze paprika’s kijken je recht in de ogen aan!
Uitstekers zijn ook altijd leuk. Ik gebruik een spookjesuitsteker en –stempel om van een plakje komkommer groene spookjes te maken. Je kunt natuurlijk ook een enge heksenmuts of een spookhuis gebruiken als uitsteker.
Je hebt nu een gezonde en enge Halloweenlunch voor je lunchbox gemaakt. Hij zal ongetwijfeld met veel smaak gegeten worden!
Tip 3: Scary spinnenlunch
Spinnen… brrrr… Hoewel ik er zelf niet bang voor ben ken ik wel veel mensen die heel hard gaan gillen als ze een spin tegenkomen. Daarom is het natuurlijk erg leuk om een scary spinnenlunch te maken in de aanloop naar Halloween.
Ik begin met het maken van heerlijke spinnenwebben. Je maakt hiervoor eerst jouw favoriete pannenkoekenmix klaar. Giet het beslag in een lege sausfles of een beslagfles waar een dop op zit met een smal uiteinde. Je kunt hiermee met je beslag in de pan tekenen. Zet een koekenpan op het vuur en zorg dat de pan goed warm is. Leg een klontje boter in de pan. Zodra de boter gesmolten is begin je met het tekenen van je spinnenweb. Trek eerst de lijnen. Maak een kruis en voeg twee diagonale lijnen toe. Erna kun je de lijnen met elkaar verbinden zodat je pannenkoek eruit ziet als een spinnenweb. Als de bovenkant gestold is kun je de pannenkoek omdraaien. Als ook de andere kant goudbruin gebakken is kun je de pannenkoek uit de pan halen. Kijk uit dat er geen spinnen in kruipen!
Met een knakworstje en spaghetti kun je ook hele enge spinnetjes maken. Breek ongekookte spaghetti in stukken van 5 à 6 cm lang. Snijd de knakworst in vieren. Door ieder stukje worst prik je vier stukjes spaghetti. Zorg ervoor dat de spaghetti aan beide zijden evenveel uitsteekt. Als alle knakworstjes klaar zijn kun je ze koken. De spinnen krijgen dan, als de pasta gaar is, flexibele poten: extra eng! Giet af en laat de knakworstspinnetjes afkoelen.
Met een pruim, cocktailprikkers en druiven kun je een gezonde spin maken. Steek aan iedere zijde van een pruim vier cocktailprikkers. Rijg aan iedere prikker een paar blauwe druiven zodat je spin poten krijgt. Met een leuke oogjesprikker lijkt het net alsof de spin je ook echt aankijkt…
Je spinnenlunch is klaar! Als dat niet griezelen wordt…
Tip 4: Ingewikkelde mummielunch
Een mummie is natuurlijk ook heerlijk griezelig! Heel geschikt voor Halloween. En de nieuwe film van Dummie de Mummie draait ook nog in de bioscoop. Kortom: een ingewikkelde mummielunch mag niet ontbreken!
De knakworsten zijn erg populair, want ik gebruik ze ook nu weer. Neem wat worstjes en een paar plakken bladerdeeg. Laat de plakken bladerdeeg ontdooien en snijd ze in reepjes. Wikkel om ieder worstje een paar reepjes bladerdeeg, zodat het net lijkt alsof je een mummie gemaakt hebt. Laat een klein beetje ruimte over voor de ogen. Als je alle worstjes ingewikkeld hebt met bladerdeeg kun je ze op een bakplaat leggen. Smeer wat eigeel op de reepjes bladerdeeg zodat ze een mooi kleurtje krijgen. Bak 10-15 minuten af in een voorverwarmde oven van 200 graden. Als de knakworstmummmies afgekoeld zijn kun je er een paar oogprikkers insteken om het nog echter te maken.
Minipizza’s zijn ook altijd een succes. Ik heb hiervoor plakjes bladerdeeg in vieren gesneden. Erna heb ik ze besmeerd met tomatenpuree (tomatensaus kan ook). Hier heb ik op de plek van de ogen wat groene pesto gedaan. Je kunt hiervoor ook een zwarte olijf in plakjes snijden. Erna heb ik een plak kaas in reepjes gesneden en deze over de pizza heen gelegd zodat het net lijkt alsof ook dit een mummie is. Leg de pizza’s op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Groenten in de lunchbox werken ook altijd goed. Als je de kids gedurende de dag vast wat groenten geeft, helpt dit enorm om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten te komen. Groenten zijn zelf natuurlijk niet echt spannend. Je kunt ze echter wel gemakkelijk spannend maken. Ik heb hiervoor bleekselderij in kleine stukjes gesneden en deze gevuld met pindakaas. Op ieder stengeltje bleekselderij heb ik een eetbaar oogje gelegd zodat er nu enge, groene, eenogige monsters vanuit de lunchbox toekijken of de lunch wel goed verorberd wordt.
En klaar is je leuke mummielunch voor Halloween!
Tip 5: Fladderende vleermuislunch
Voor deze lunch gebruik ik een vleermuisuitsteker om van een boterham een echte vleermuis te maken. Donker brood doet het hier goed bij omdat dit dicht in de buurt komt van de echte kleur van een vleermuis.
Dezelfde uitsteker gebruik ik om vleermuizen uit wraps te steken. Deze leg ik op een bakplaat. De vleermuiswraps besmeer ik met boter. Erna strooi ik er suiker en kaneel naar smaak overheen. Schuif de bakplaat vervolgens voor 8-10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat een paar minuten afkoelen voor je deze enge, zoete vleermuizen in de lunchbox doet. De zoetigheid fladdert je tegemoet!
Een heerlijke Halloweentraktatie die zeker niet mag ontbreken in je lunchtrommel zijn gezonde pompoenmuffins. Voor 10 stuks kook je 400 gram pompoen in 20 minuten zacht. Ik gebruik hiervoor de zakjes met voorgesneden pompoen, ideaal! Zet de pompoen even aan de kant zodat hij af kan koelen. Vul intussen een muffinvorm met enge cakevormpjes en hak twee flinke handen pecannoten in stukken. Als de pompoen lauwwarm is kun je deze pureren. Ik gebruik hier een staafmixer voor. Vermaal 150 gram havermout tot meel en rasp een centimeter gember fijn. Doe het havermeel, twee eieren, twee eetlepels kaneel, vier theelepels bakpoeder, acht eetlepels honing en de gemberrasp in een kom. Voeg de pompoenpuree toe en mix het geheel goed door elkaar. Schep op het laatste moment de pecannoten door het mengsel. Vul de cakevormpjes met het beslag en zet in de oven. Bak de cakejes in 25 minuten in een oven van 175 graden gaar. Smullen maar!
En zo heb je een leuke en spannende vleermuislunch gemaakt.
Dat zijn mijn tips voor een leuke Halloweenlunch voor in je lunchbox! Je hoeft ze natuurlijk niet per se speciaal voor de lunch te maken. Een Halloweenfeest is hartstikke geslaagd als je bovenstaande hapjes op een griezelige schaal serveert. De kinderen uit de buurt die langskomen in hun engste kleding zullen ook smullen van de hapjes.
Trick or treat? Ik weet het wel!
Geef een reactie