De pauzehap, iedere dag rond 10.00 uur op school. Bij mijn kinderen op school noemen ze het ook wel het tienuurtje. Even een korte pauze om wat te eten en te drinken. Om daarna weer fris verder te kunnen gaan.
In de winter eten ze bij mijn kinderen de pauzehap op school binnen in de klas. Bij mooi weer gaan ze naar buiten. Ze hebben een mooi aangelegde schooltuin en daar kunnen ze heerlijk zitten. In het zonnetje met een snackbox met wat lekkers. Ze zitten dan aan de waterkant, dus er is ook nog genoeg te zien. Echt een heerlijk plekje is het.
Maar wat geef je je kinderen mee als pauzehap? Sommige scholen hanteren vaste fruit- en koekdagen. Er zijn ook scholen waar er juist geen koek meegegeven mag worden. Bij mijn kinderen op school is koek verboden, wij geven daarom fruit en groente mee. Welke regels er bij jouw kinderen op school gelden, vind je in de schoolgids.
Maar ook zonder koek kun je heel veel variëren. Er zijn zoveel verschillende soorten groente en fruit. Om je kind te laten wennen aan nieuwe fruit- en groentesoorten, is het verstandig om te beginnen met een kleine hoeveelheid. Je geeft dan iets mee wat hij lekker vindt en vult dit dan aan met een nieuwe smaak. Op deze manier krijgt je kind wel gewoon zijn portie binnen, maar kan er ook geproefd worden van iets nieuws. Kinderen zijn vaak niet gelijk enthousiast over iets nieuws, dus de truc is om het vaker aan te bieden.
Tip 1: Appel
Een appel krijgt bijna ieder kind wel eens mee. Een appel geschild en gesneden in partjes is een makkelijke pauzehap. Vaak vragen mensen zich af of de appel niet verkleurd. Ik maak zelf altijd de luch en tienuurtje in de avond. In de ochtend gaat me dit echt niet lukken. Ik ben altijd blij als iedereen op de juiste plek en tijd is en nog aangekleed ook. En niet onbelangrijk: dat ze ook nog hun tas of tassen bij zich hebben. Anders hebben ze niks te eten op school of kunnen ze niet gymen.
Maar om terug te komen op de appels. Ik snijd en schil ze altijd in de avond en stop ze daarna in een luchtdicht trommeltje en dan gaat het gelijk de koelkast in. Op deze manier behouden de appels gewoon hun kleur en worden ze niet bruin. Het is wel belangrijk dat het een klein trommeltje is en dat er zo min mogelijk zuurstof bij kan komen. Hoe minder zuurstof, hoe minder snel de bruining optreedt.
Ook kun je de appel nadat je deze hebt geschild en gesneden even in honing water laten weken. Je mengt dan twee eetlepels honing in een beker met wat water en doopt daar de stukken appel in of je laat het even weken. Honing bevat een bestandsdeel dat bruining van je fruit tegengaat.
Je kunt ook de appel met schil in mooie gelijkwaardige parten snijden. Pak vervolgens de parten en maak er weer een volwaardige appel van. En doe er een elastiekje omheen zodat het goed blijft zitten. Doordat er nu ook geen zuurstof bij kan komen zal je appel niet verkleuren.
Tip 2: Banaan
De jongste hier thuis is dol op banaan en hij neemt er dan ook graag één mee als pauzehap. Een banaan kun je leuk versieren met een paar vrolijke stickers. Met een paar oogjes wordt het zo een bananen mannetje of vrouwtje. Je kunt ook met een pen een mooie tekening maken op een banaan. Ik ben leuke kunstwerken tegengekomen op internet, maar mijn tekenskills laten dit soort creaties niet toe.
Een banaan leent zich er ook goed voor om een leuke boodschap door te geven. Met bijvoorbeeld een saté prikker kun je een leuke tekst in de bananenschil kerven. Tegen de tijd dat je kind de banaan wil gaan opeten, is de tekst in de schil verkleurd en goed leesbaar.
Een leuke manier om even te laten weten dat je aan je kind denkt. Of om hem nog even succes te wensen met bijvoorbeeld een moeilijk werkje die dag.
Ik geef de banaan wel altijd mee in een speciale banaanhouder. Dit om te voorkomen dat hij geplet wordt in de tas, want dat zou zonde zijn.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Tip 3: Groente sticks
Dit is één van de favoriete pauzehapjes hier thuis. Je snijdt van diverse soorten groente mooie reepjes. Ik gebruik gele paprika, komkommer, zoete punt paprika en wortels. Zo wordt het ook een vrolijke pauzehap met al die verschillende kleuren.
In het aparte bakje kun je een lekker dipsausje doen. Dan kunnen de groente sticks lekker gedipt worden. Ik gebruik hiervoor vaak smeerkaas of heksenkaas maar ik ga jullie ook wat recepten geven om zelf een dipsausje te maken.
Recept dipsaus 1
- 1 ½ eetlepel mayonaise
- 2 eetlepels zure room
- 1 eetlepel groene pesto
- zout en peper
Recept dipsaus 2
- 1 eetlepel mayonaise
- 2 eetlepels yochurt
- beetje citroensap
- theelepel bieslook
- theelepel peterselie
- zout en peper
Tip 4: Kiwi bloem
Een kiwi is heel voedzaam en wist jij dat je hem ook met schil kan eten? Ik heb het zelf nog niet geprobeerd (zonder schil lijkt me toch lekkerder). En wist je dat een kiwi heel veel vitamine C bevat? 1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte aan vitamine C.
Genoeg redenen dus om ook eens een kiwi mee te geven als pauzehap. Je kunt op eenvoudige wijze een mooie bloem snijden van een kiwi. Je neemt een kiwi en een scherp mes. Steek de punt van je mes in de kiwi en kerf al zig-zaggend in de kiwi. Je moet je mes tot middenin de kiwi steken. Als je helemaal rond bent geweest kun je de twee helften voorzichtig van elkaar halen. En je mooie kiwi bloem is klaar.
Geef de kiwi bloem mee in een luchtdichte snacktrommel, samen met een lepel. En smullen maar van deze vitamine C bom bloem.
Tip 5: Snoep tomaatjes
Snoep- of snacktomaatjes zijn een handige en snelle pauzehap. Je kunt ze zo meegeven in een snackbox met een paar leuke prikkertjes erbij. Maar je kunt er ook mooie hartjes van snijden. Je neemt een tomaatje en snijdt deze schuin doormidden. Draai één helft om en prik dan beide helften tegen elkaar aan op een prikker. Nu zijn het hartvormige tomaatjes geworden.
Tip 6: Hartige pauzehap
Denk ook eens out of the box met de pauzehap. Want behalve groente en fruit kun je ook een hartige pauzehap meegeven. Geef eens een gekookt eitje mee. Dat is ook een lekkere en voedzame pauzehap. Je kunt het eitje ook een leuke vorm geven met een eivorm.
Bij een eivormpje kun je het beste een medium ei gebruiken. Deze kook je naar wens. En spoel je daarna even kort af onder koud water. Daarna pel je het ei als het nog warm is. Het gepelde ei gaat direct in de eivorm. Deze duw je een beetje in de vorm en daarna sluit je deze. De eivorm leg je dan in de koelkast.
De volgende ochtend haal je het ei uit de vorm en hij kan in de trommel. De trommel kun je nog aanvullen met wat stukjes kaas, een babybell of een paar stukjes worst en je hebt een lekkere pauzehap maar dan net even anders.
Tip 7: Fruit spiesjes
Als je meerdere soorten fruit in huis hebt, is het een leuk idee om fruit spiesjes te maken. Je kunt wel het beste wat stevigere fruitsoorten gebruiken zoals: mandarijn, druiven (rood en wit), blauwe bessen, aardbeien, ananas en meloen.
Je krijgt een mooi effect als je de kleuren op regenboog volgorde op het spiesje steekt. Let wel op dat je niet te lange spiesjes maakt, want het moet nog wel in de lunchtrommel passen. Beetje zonde van je werk als het alsnog niet meekan naar school.
Ik heb spiesjes gemaakt met stukjes aardbeien en halve druiven. Wat een vrolijk gezicht zo samen op een spiesje 🙂
Tip 8: Seizoensfruit
Maak gebruik van seizoensfruit. Leuk om te variëren met wat er te verkrijgen is, maar ook leuk voor je portemonnee. Een aantal voorbeelden van seizoensfruit zijn: aardbeien, nectarines, kersen, perziken, bramen en meloen.
We zijn hier thuis allemaal dol op aardbeien en in de zomer halen we ze dan ook graag in huis. Op zaterdag is er markt en daar hebben ze altijd heerlijke aardbeien. En meestal is het 1e bakje al op zaterdag op.
Van aardbeien kun je heel eenvoudig leuke mannetjes maken met een paar oogjes prikkers.
Ook meloen is een fruitsoort die je goed mee kan geven als pauzehap naar school. De galia of honing meloen kun je in blokjes snijden en dan in een luchtdicht bakje stoppen met een vorkje of prikker erbij. Dit kun je gerust in de avond al maken, de meloen blijft fris en zal niet verkleuren.
Watermeloen kun je ook in blokjes meegeven, maar je kunt er ook vormpjes van maken. Door het in een driehoek vorm te snijden en er een stokje in te steken zijn het net ijsjes. Door de grote van een watermeloen kun je er ook met boterham uitstekers diverse vormen uit snijden. Dit geeft een heel vrolijk effect.
Tip 9: Yoghurt
Yoghurt is een product waar je heerlijk mee kan variëren. En als pauzehap mag hij zeker niet ontbreken in het rijtje. Wij hebben zelf altijd Griekse yoghurt in huis. Doordat deze wat dikker is, kunnen kinderen het ook goed eten. Hij lekt niet zoals dunne yoghurt.
Ik gebruik een yoghurt bakje waarin ik yoghurt doe met wat honing. In een apart bakje geef ik dan nog wat fruit, muesli of noten mee. Doordat je dit pas door de yoghurt doet op het moment dat je gaat eten, blijft het lekker knapperig. Dit is ook een pauzehap die je goed de avond ervoor kan klaarmaken.
Tip 10: Bananenbrood
Je kunt voor de pauzehap kiezen voor een voorverpakte koek, maar het nadeel van veel van deze koeken is dat er vrij veel suiker in zit. Een leuk alternatief hiervoor is zelf een koek bakken. Dan weet je ook precies wat erin zit.
Wat ik graag bak is bananenbrood. Een handig recept als je wat overrijpe bananen hebt liggen thuis. Ik maak regelmatig onderstaand recept.
Recept bananenbrood
Ingrediënten:
- 3 rijpe bananen
- 4 eieren
- 2 eetlepels honing
- 250 gram speltbloem
- 2 theelepels bakpoeder
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Prak de bananen in een grote kom. Neem een mixer of staafmixer en voeg één voor één de eieren toe. Voeg als laatste de honing toe. Nu voegen we de speltbloem, bakpoeder en zout toe. Mix het tot een egaal beslag.
Bekleed een cakevorm met bakpapier. Giet het beslag in de cakevorm.
Bak het bananenbrood in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin.
Eenmaal afgekoeld kun je het bananenbrood in plakjes snijden en smullen maar! Je kunt het brood ook goed in porties invriezen. Een heerlijk tienuurtje of pauzehap.
Wat geef jij mee als pauzehap?
Geef een reactie