Het Vaderdagontbijt is een van de mooiste momenten op Vaderdag. De dag waarop je je vader flink in de watten kan leggen, een extra kroel geeft en papa helpt met klusjes in en rondom het huis.
Op Vaderdag geef je vaak ontbijt op bed. Want zeg nou zelf, welke vader wilt dat nou niet? En dan geen ontbijtje met een beschuit met aardbeitjes en een kopje thee. Nee, Moederdag is al geweest. We gaan voor een stevig ontbijt met eieren en een goed belegde bruine boterham. Kop koffie erbij en het ontbijt is compleet.
Geen standaard Vaderdagontbijt
Nou heb ik aan mijn man gevraagd wat hij graag zou lusten voor ontbijt. Het eerste wat bij hem opkwam, was zijn lievelingseten: noodles oftewel bamisoep. Mijn man is half Moluks dus voor mij was dit zeker niet iets nieuws. Maar noodles? Dat vind ik een beetje saai voor Vaderdag.
Mijn hersenen begonnen te kraken voor wat andere recepten. Het liefst niet iets standaards, want daar ben ik niet zo van. Dus het ei met een bruine boterham denken we even weg.
Croissants zijn volgens mij niet te missen bij een speciaal ontbijtje. Wij gebruiken vaak de croissants uit blik. Even in de oven en klaar. Af en toe varieer ik het met een plak kaas of wat chocopasta in het midden van de croissant. Erg lekker en makkelijk moet ik zeggen. Mijn gezin is verzot op mozzarella. Een croissant met mozzarella lijkt me dus wel wat. Ik speur wat rond op internet en heb hét recept gevonden. Een beetje van mezelf en een beetje van internet?
Recept gevulde croissants met mozzarella en ham
Ingrediënten
- 1 blik croissants
- 1 bol mozzarella
- 6 plakjes ham (ik gebruik casselrib)
- 1 ei
- kruiden naar keuze (ik gebruik Provençaalse)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Open de verpakking en rol het deeg uit.
- Snijd de driehoek croissantdeeg los van elkaar.
- Leg de driehoekjes voor je neer met de lange punt van je weg.
- Leg een plakje ham op het deeg. Op de ham leg je een stuk mozzarella. Rol de croissant op, naar de punt toe.
- Doe dit bij alle stukken deeg. Leg de gevulde croissants op de bakplaat met daaronder bakpapier.
- Kluts een ei en voeg daar, op gevoel, de kruiden aan toe. Bestrijk het deeg hier mee.
- Bak de croissants goudbruin in ongeveer 10 minuten in de oven.
Zoet Vaderdagontbijt
Bij mijn eigen ontbijt moet ik altijd iets zoets eten. Geen idee waarom maar dan begint mijn dag pas goed. Dus ik deel met jullie mijn lekkerste zoete recept. Oké, het is niet het gezondste eten maar je kan het natuurlijk wel gezonder maken. Door in plaats van suikerbrood bijvoorbeeld speltbrood te nemen. En halfvolle melk te vervangen voor amandelmelk. Ik weet zeker dat alle papa’s gaan watertanden van deze wentelteefjes bij het Vaderdagontbijt.
Recept wentelteefjes van suikerbrood
Ingrediënten
- 6 plakken suikerbrood
- 300 ml halfvolle melk
- 1 ei
- flink wat kaneel
- boter om in te bakken
Bereidingswijze
- Snijd het suikerbrood in plakken. De plakken moeten wat dikker zijn, want anders breken ze snel.
- Meng de melk, het ei en de kaneel en klop dit door elkaar zodat het goed gemengd is.
- Doe wat boter in een koekenpan. En haal een plak suikerbrood door het mengsel. Het brood mag goed door het mengsel opgenomen worden.
- Bak de plakken totdat ze mooi gekleurd zijn. Voorzichtig omdraaien, want ze breken snel.
- Lekker met wat extra poedersuiker.
Samen met de kinderen ontbijt maken voor papa
Het leukste van dit Vaderdagontbijt is dat je kinderen makkelijk mee kunnen helpen. Mijn dochters zijn 7 jaar en 3 jaar. Met wat hulp van mama hebben ze het ontbijt voor hun papa zelfgemaakt. Vol trots gaan ze aan het werk. Ondertussen stoppen ze stiekem al van alles in hun mond. Ach, echte koks moeten proeven natuurlijk. Als we het ontbijt klaar hebben, dienen we het op. We hebben nog een eitje gekookt, sinaasappels geperst en een kop koffie gemaakt. Vol spanning lopen we naar boven, papa wakker maken. Bij de stralende oogjes van onze dochters en de geur van al het lekkers is papa al gesmolten.
Vaderdaglunch voor opa
Het ligt er een beetje aan hoeveel je maakt, maar er blijft vast nog wel iets over. Hoe leuk is het dan om “de restjes” aan je eigen vader te geven als je die dag nog op visite gaat bij hem. Ik zag dit te leuke idee op internet voorbij komen. Vul een lunch bag met een mozzarella ham croissant en het zelfgemaakte wentelteefje en neem die mee naar opa. Knutsel nog een mooie stropdas die je op de papieren zak vastmaakt en klaar is je Vaderdag lunch voor opa!
Geef een reactie