Al wekenlang ben ik op zoek naar de leukste uitstekers en prikkers om voor de klasgenootjes van onze tweeling een lekker en gezond paasontbijt te maken. Onze dame en heer gaan naar een christelijke basisschool en daar wordt vooral de nadruk gelegd op het delen van eten en de samenhorigheid. Laten we eerlijk zijn: het is best lastig inschatten hoeveel andere kinderen eten en je wil zeker niet te kort hebben. Hierbij mijn beste tips om een leuk paasontbijt mee te geven naar school.
Kersverse kleuter mama
De eerste keer dat mijn tweeling mijn zelfgemaakte paasontbijt mee naar school nam, dacht ik: “Is dit niet over de top?” Gelukkig hadden alle ouders stuk voor stuk ontzettend veel werk gemaakt van het eten dat ze hadden meegebracht. Het is best moeilijk om in te schatten hoeveel je moet maken en mijn grote handicap is daarbij nog dat ik uit de kinderopvang kom en ook graag een creatief tintje naast al het lekkere eten wil inbrengen. Ik denk dat iedereen na de paasviering nog 3 dagen lang eieren heeft gegeten.. 😉
Een ei hoort erbij
Een paasontbijt is niet compleet zonder eieren. Maar waarom eten we eigenlijk eieren met Pasen? Met Pasen wordt de opstanding van Jezus Christus gevierd. Een ei symboliseert vruchtbaarheid. Nieuw leven wordt geboren uit een ei. Daarom horen eieren er echt bij.
Voor het schoolontbijt kan je natuurlijk gewoon een ei koken en deze meegeven, maar hoe leuk is het om er net wat meer werk van te maken? Dit zijn mijn leukste tips wat je met een ei kan doen.
1. Portretten schilderen
Het voordeel van eieren is dat je het ook koud kunt eten. Je kan wanneer je als school zelf het schoolontbijt regelt bijvoorbeeld samen met de kinderen eieren schilderen en versieren. Bij verschillende winkels heb je leuke stickers, maar zelf vind ik het het leukste om wat verf en stiften op tafel te leggen en lekker aan de slag te gaan. Je kan de kinderen bijvoorbeeld de opdracht geven om elkaar te schilderen/kleuren op een ei. Het levert mooie portretten op waarin kinderen heerlijk hun creativiteit kwijt kunnen, maar ook leren observeren. Welke kleur ogen heb je, heb je een kleine of grote neus en ga zo maar verder.
2. De kip en het ei
Maak je voor één klas eieren? Dan kan ik me voorstellen dat je de volgende tip ook leuk vindt, want voor een hele school ben je er knap druk mee. De volgende eyecatcher op het paasontbijt is een kip. Dit is snel, simpel en succes is gegarandeerd. Je tovert zeker een glimlach op het gezicht van je kind. Je kookt een ei, pelt hem af en snijd de bovenkant een stukje in. Van wortel maak je een hanenkam en een snaveltje en die schuif je in het richeltje. Ik heb twee peperkorrels gebruikt als oogje, want die had ik thuis, maar je kan ook een stukje olijf nemen of een maanzaadje. En tadaa! Je ei-kip is geboren.
3. Gevuld kuiken eitje
Wil je er iets meer werk van maken dan kan je ook een kuiken maken. Iedereen heeft vast wel een heerlijk recept van een gevuld eitje. Ik vind het een priegelwerkje, maar de kinderen zijn dolenthousiast. En daar doen we het natuurlijk voor. Het leukste van het gevulde eitje is dat de kinderen ook lekker kunnen helpen. Pellen, prakken, ingrediënten toevoegen, wortel neusjes snijden en samen spuiten met de spuitzak.
Van pakje drinken tot kuiken
Wat ik erg leuk vind, is om van karton een kleine hoofdband te maken en daar konijnenoren op te bevestigen van karton. Deze kun je leuk om een banaan schuiven. Op de banaan kun je dan een snuit tekenen of, nog makkelijker, met stickers met een gezichtje beplakken en je hebt een prachtige paashaas. Dit kun je ook bij een pakje drinken doen. Wil je het dan helemaal in stijl doen dan pak je het pakje in bruin papier in en je paashaas is gereed. Zo heb je snel en simpel een heel leuk haasje in je ontbijtje. Zelf heb ik dit jaar voor een kuiken gekozen. Vrolijk geel en symbool voor de lente.
Groenten zoeken
Als mama van een goede groente eter en één die stelselmatig weigert, is creatief omgaan met groente een must. Wil je de traditie van het ei voorzetten, maar wel met verborgen groenten dan heb ik hier nog een lekker idee. Niet alleen snel en makkelijk voor het schoolontbijt, maar ook voor thuis. Hier staat dit recept geregeld op tafel tijdens een hapjes avond of bij een kopje soep. En dan heb ik het over de ei muffin. Je bakt in een pan allerlei groenten en eventueel spekjes of hamblokjes en vult je muffinvorm (waar je papieren cupcake vormpjes in hebt gedaan) voor een kwart met het groentemengsel. Voor twaalf muffins kluts je 7 eieren met wat room of melk en dit giet je over de groente totdat je bakje voor ongeveer ¾ vol zit. Je kan er eventueel nog wat peper en zout op doen. De oven verwarm je voor op 180 graden en dan bak je de ei muffins in 20 minuten gaar en goudbruin.
Wortel en paashaas van bladerdeeg
Waar de meeste kinderen ook warm van lopen zijn saucijzenbroodjes. Je kan ze natuurlijk gewoon kopen, maar ik vind het altijd veel lekkerder om ze zelf te maken en zo weet ik ook wat erin zit. Zelf gebruik ik rundergehakt en ik maak een kruidenmix van nootmuskaat, peper, paprikapoeder, uienpoeder, koriander en een teentje knoflook. Bladerdeeg is te vinden in het vriesvak van de supermarkt. Als je ze even laat ontdooien, kun je met leuke paas uitstekers vormen zoals eieren, wortels en paashazen uitsteken. Gehakt ertussen, de randjes aandrukken met een vork, een beetje eigeel erop en 20 à 25 minuten in de oven op 220 graden. Wil je een vegetarische variant dan kun je de paashapjes ook vullen met kleine stukjes kaas.
Of je worst lust
Bij ons zijn de kinderen dol op knakworstjes. Ook klasgenootjes krijgen geregeld een worstje mee. Knakworstjes zijn naast warm ook prima koud te eten. En je kan er ontzettend leuke paashaasjes van maken.
Wist je dat je van een Babybel kaasje ook een paashaas kan maken? Met snorharen van ongekookte spaghetti en oren van wortel is het een groot feest op de ontbijttafel. Zelf heb ik een alternatief gemaakt, zoals je ziet kun je eindeloos variëren.
Wil je als school de kinderen stimuleren om ook eens andere dingen te proeven, denk dan eens aan lekkere koude pastasalades. Die kun je mooi versieren met een kleine vlaggenlijn op stokjes. Of wat dacht je van wraps gevuld met bijvoorbeeld roomkaas en kip? Met een leuke paasprikker zijn ze helemaal in stijl.
Fruit fantasie
Fruit kun je aan spiesjes rijgen en wat ook altijd erg gezellig staat, is om ze uit te drukken met kleine groente vormpjes zodat je leuke tulpen komkommers krijgt of lekkere margriet appeltjes. Wil je als school wel met figuurtjes werken, maar heb je geen zin of tijd om alles te prikken of uit te steken, dan kun je natuurlijk ook verschillende soorten fruit (hoe meer kleuren hoe leuker het staat) in kleine stukken snijden. Deze kun je op een grote schaal rangschikken in de vorm van een paasei. Door de verschillende kleurtjes lijkt het net of je een mooi versierd ei hebt. Je kunt dit in elke gewenste vorm doen, van een prachtige bloem tot een paashaas.
Brood, beschuit en matzes
Natuurlijk zijn er naast deze tips ook in verschillende supermarkten paashaas beschuiten of paasbroodjes te koop. En uiteraard mogen de matzes ook niet ontbreken bij het paasontbijt op school.
In hogere paas sferen verkeren
Eerlijk is eerlijk, je kan de lekkerste recepten bedenken, maar het paasfeest op school verdient natuurlijk ook een mooie aankleding. Vaak kun je best goedkoop een leuk paas kleed scoren met bijpassende bekers en bordjes. Eventueel kun je samen met de kinderen in de klas een leuke paas placemat maken. Je zal zien wat een creatieve ideeën de kinderen allemaal hebben. Als je de placemats lamineert, kun je ze nog heel erg vaak gebruiken. In groep 3 beginnen de leerlingen met schrijven, hoe leuk is het om ze een menukaart te laten schrijven en te versieren. Zo werkt iedereen mee aan een sfeervol en gezellig paasontbijt. Natuurlijk mag de paasboom ook niet ontbreken, vol met kleurrijke eieren.
Kom uit het ei, kleintje
En dan nu mijn allerlaatste musthave voor een geslaagd paasontbijt op school (en stiekem ook thuis natuurlijk). Als boekenfanaat mag één ding niet ontbreken voor het jongere schoolkind en dat is het boek Kom uit het ei, kleintje van Shen Roddie. Je zal zien bij dit boek dat de kinderen intens meeleven met moeder hen die zo graag een lief klein kuikentje wil. Het is een interactief boek waarbij de kinderen ook allemaal even kunnen voelen aan de materialen, zoals touw spaghetti en het warme dekentje. Succes gegarandeerd!
En hoe vieren jullie Pasen bij jullie op school? Ik ben erg benieuwd naar jullie verhalen en leuke tips kun je plaatsen in de reacties.
Corine
Superleuk ! Goed gedaan, hoor! Veel leuke, cratieve ideetjes…topper !