Joepie! Haal de fanfare. Het is weer Nationale pannenkoekendag! … (pauze)… Ik besef nu dat ik een totaal andere nationaliteit heb dan menig lezer van deze blog, namelijk de Belgische. Ik besef nu ook dat ik Pannenkoekendag al op 2 februari gevierd heb (yup zelfs een record aantal naar binnen gewerkt). Het is hier in ons klein Belgenlandje nu eenmaal traditie om op Lichtmis pannenkoeken te maken. Maar, ik heb een Nederlandse stiefvader, dus nu ja, telt ook mee. Met andere woorden, hier wordt vrijdag weer duchtig gewerkt om een hele stapel te bakken. Trust me, die gaat echt niet lang mee. Mijn gezinsleden zijn intussen fervente pancake lovers zodoende wordt de hele berg al tijdens het bakken gesloopt. Hier hebben we dan ook al heel veel recepten uitgeprobeerd. Ok… ik geef toe. Het ene was al eens beter gelukt dan de andere (= understatement. Wanneer het rookalarm afgaat, wéét je gewoon dat er iets niet klopt).
Hier ons lijstje van de toppers. Dat wil zeggen: weinig kans op pruilende kindermondjes, weinig kans op indigestie en veel kans om iedereen happy joy joy te maken. Alles is gesmaakt en goedgekeurd door manlief en beide dochters. Believe me, vooral the little ones, zijn een selectief en kritisch publiek hier thuis.
Top 1: het Basisbeslag
(also known as ‘My not so secret recipe anymore’):
450g zelfrijzende bloem
1l melk
6 eitjes (medium)
35g suiker
merg van een vanillestokje
snufje zout
Mijn kids zweren bij dit recept. Ik ook.
Top 2: Pannenkoeken met mascarpone en aardbeien
Do I need to say more? Je kan ook de mascarpone een beetje pimpen met likeur.
Top 3: Pannenkoekentaart
Ideaal voor feestjes en mensen die geen fan zijn van pompeuze taarten waar je kiespijn van krijgt bij de aanblik alleen al (hoewel, ik lust die wel, hoor!). Als bodem gebruik ik aardbeien in partjes gesneden. Ook hier weer te pimpen met wat witte balsamico azijn en basilicum.
Bak de pannenkoeken niet te dun; ze zijn dan niet gemakkelijk om mee te werken. Tussen de pannenkoeken kan je je volledig laten gaan: confituur, (witte) choco, poedersuiker,… Ik ben perfectionistisch, ik leg ze allemaal zo gelijk mogelijk op elkaar en snij dan de zijkanten af zodat alles mooi egaal is. Dit mag je gerust negeren, tenzij je jezelf ook eens wil laten gaan als neuroot van de bende.
Top 4: Mijn ‘als-het-eens-meer-mag-zijn-pannenkoeken’: Pannenkoeken met saffraan, banaan, mascarpone en bosbessen- confituur
200g bloem
1 mespuntje saffraan
1 theelepel bakpoeder
1 rijpe banaan (als in: die vuile bruingevlekte banaan die niemand meer wil eten)
4 dl melk
4 eieren
snufje zout
125 mascarpone
5 eetlepels bosbessen- confituur
Prak de rijpe banaan en meng de eitjes er 1 voor 1 onder. Meng nu alle ingrediënten eronder (buiten de melk!) en meng goed. Eens een mooi deeg, giet je er de melk bij. Weer goed mengen tot een stevig beslag. De pannenkoeken serveren met een toefje – love this word- mascarpone en wat bosbessen-confituur.
Top 5: American pancakes
Een heel handige om ’s morgens te maken, want je kan ’s avonds al veel op voorhand maken. Zeg nu zelf, wie houdt er niet van pancakes in the morning?
225g bloem
1 eetlepel bakpoeder
2 grote losgeklopte eieren
30 gram boter (gesmolten en afgekoeld, anders kan alles schiften)
3 dl melk
snuifje zout
1 theelepel suiker
Doe alle droge ingrediënten in een afgesloten kom. Doe al de natte ingrediënten in een mengkom. ’s Morgens gewoon mengen (handigst gaat in een blender) en bakken maar. Heerlijk met maple syrup.
Top 6: Healthy kickstart of the day (aka: Geen tienuurtje nodig! Aka: goed voor de lijn)
2 dl. magere melk (of plantaardige melk)
1 ei
wederom 1 grote rijpe banaan
20 eetlepels havermout
Prak de banaan, doe alle natte ingrediënten in een kom en meng goed. Doe er daarna de havermout door en mix alles tot een glad beslag. Ready to bake!
Top 6: Harige pannenkoek
Pannenkoek gevuld met bechamelsaus, gebakken prei en kookham. Overstrooien met geraspte kaas en hup, de oven in! Heerlijk!!
Top 7: de Popeye&Olive pannenkoek
Een pannenkoek met kruidenroomkaas en spinazie. Ik haalde het recept van internet en maakt zelf wat veranderingen. Hartig pannenkoekendeeg maken zoals hierboven. Spinazie aanbakken in olie met een teentje look. Spinazie beetje uitwringen en mixen en daarna toevoegen aan het deeg. Dan de pannenkoeken bakken en (eens afgekoeld) besmeren met kruidenroomkaas.
Nota: Ok, lookbekje gegarandeerd. Maar daar bestaat tandpasta voor en look is zuiverend. Ik stak het opgerold, in schijfjes, op stokjes en mijn dochter vond het geweldig. Happy dochter, happy mommy. Score! En iets gezond om mee te nemen naar school. Double score!
Top 8: De groente pannenkoek
I-de-aal voor sneaky parents, die hun groentenhatende kroost iets gezond willen doen eten. Ik maak deze variant steevast met courgette (smaakt op zich heel zacht, dus ze hebben niets door. *moehahaha*).
Maar je kan evengoed andere groenten gebruiken die zich makkelijk lenen tot omvorming door de groentenrasp. Ik maak eerst mijn beslag. Rasp de groenten fijn (je kan ze ook fijn snijden maar dan is het minder sneaky) en meng ze door het deeg. Bakken en serveren maar. They will love it. Voor de liefhebbers kan er ook altijd (geiten)kaas door.
Top 9: Een variant op het bovenstaande: de aardappelpannenkoek.
Ik maakte deze voor het eerst voor een zomerse picknick en ze werden helemaal goedgekeurd.
Recept :
3 dl melk
90 gram patisseriebloem
800 gram loskokende aardappelen (Liefst al wat oudere, die hebben meer zetmeel en bakken beter. Mijn aardappelen kunnen soms letterlijk al wortel schieten, die zijn ideaal)
1 ei en een klontje boter.
De bloem, melk en ei in een kom mengen tot een glad beslag (handig is om de bloem te zeven om klontertjes te voorkomen). De aardappelen fijn raspen (yup, de rasp is hier onze BFF) en onder het beslag mengen met een vork. De pan verhitten en per pannenkoekje 1 volle vork in de pan doen en beetje platdrukken. Als je merkt dat de ene kant mooi gebakken is, eens omdraaien. Wil je wéér maar eens de stiekeme verantwoorde ouder zijn, kan je hier ook altijd groenten onder mengen: wortel, courgette, spinazie,… Ook heerlijk met wat kaas of spek.
Tip: het duurt ongeveer 1 tot 2 minuten eer je de pannenkoekjes kan omdraaien. Je bakt er meerdere tegelijk. De randjes zullen sneller gaar dan het midden en zullen een krokant korstje krijgen.
Noot: Al de hartige pannenkoeken worden hier thuis flink gekruid met peper en zout. Ook andere kruiden zijn een goede vriend. Nobody likes a fletse pannenkoek.
Tot slot nog een paar tips:
– Traditionele pannenkoeken bevatten suiker, maar kunnen gerust ook gezonder gemaakt worden. De suiker kan vervangen worden door kokosbloesemsuiker bijvoorbeeld.
– Vervang de bloem door volkoren-, spelt-of 6-granenbloem.
– De gewone melk kan vervangen worden door plantaardige melk (met amandelmelk heel lekker) en suiker kan vervangen worden door kokosbloesemsuiker.
Tot slot: Pannenkoeken bakken vraagt een beetje meer werk dan als je uit het pakje haalt. MAAR, de geur van versgebakken pannenkoeken overstijgt alles. Brengen je kids in een goed humeur. En, en, en… Aangezien je de hele tijd bij het vuur moet blijven, moet iemand anders even het huishouden draaiende houden (‘sorry lief, ik kan de pamper echt niet verversen. Ik ben aan het bakken.’). Met een glaasje prosecco wordt het helemaal feest. Voor iedereen alvast een hele fijne pannenkoekendag gewenst. Jullie weten alvast waar ik te vinden ben!
Geef een reactie