Waarom dit blog? Omdat gezonde pannenkoeken eten leuk is. Al lijkt het niet zo op een “echte” maaltijd. Dus daar gaan we wat aan doen!
Mijn dochters Julianne en Feline zijn echte smulpapen. “Gewone” pannenkoeken gaan er prima in. En dan vooral véél. En het liefst met poedersuiker. De liefde voor pannenkoeken hebben ze duidelijk van hun moeder (ik eet ze het liefst met ijs!). Nou vind ik pannenkoeken met véél poedersuiker niet echt een gezonde maaltijd of lunch. Daarom proberen we hier het lekkere van pannenkoeken te combineren met gezond: gezonde pannenkoeken. Mijn dochters zijn blij, want we eten vaker pannenkoeken. En dan kunnen ze zelfs mee in de lunchtrommel. Gezonder maken doe ik zo:
Tip 1: Recept met beslag van volkorenmeel en Brinta
Het witte meel vervangen door volkorenmeel scheelt al een heel stuk. Het is gezonder en het vult veel beter dus ze eten er minder. Fijn met zulke eetschuurtjes als bij ons!
Wil je nog verder gaan? Doe dan Brinta door het beslag, of havermout. Gewoon experimenteren! Ik kwam na wat gerommel op dit beslag:
- 150 gr. volkorenmeel
- 50 gr. Brinta
- 750 ml. melk
- 4 eieren
- snufje zout
Gebruik een kleine pan met erg goede anti-aanbaklaag, en een brede spatel. Bak de pannenkoeken op laag vuur bruin (als een omelet), anders zijn ze nog te los als je ze om wilt draaien. Draai ze voorzichtig met een brede spatel. Ik was in het begin te ongeduldig en dan maakte ik ze stuk. Wat stiekem niet heel erg was, want dan móést ik ze helaas wel opeten, hihihi.
Natuurlijk smaken ze wat anders dan gewone pannenkoeken. En ze zijn wat dikker. Het maakt onze kinderen allemaal niks uit, ze eten deze gezonde pannenkoeken zo snel op, dat ze amper hun smaakpapillen raken.
Tip 2: Recept beslag met groente
Ook nu geldt; experimenteer er rustig op los! Ik heb de pannenkoeken zo gemaakt:
- 250 gr. volkoren meel
- 2 eieren
- 150 ml. wortelpuree
- 400 ml. melk (beetje bij beetje toevoegen tot je denkt dat het goed is)
- 2 flinke snuffen zout
Bak langzaam en schep langzaam om. Te slap? Voeg een extra ei toe.
Julianne en Feline hebben vol trots op school verteld dat het gezonde volkoren wortelpannenkoeken waren. Andere variatie is bijvoorbeeld met spinazie. Ook erg lekker met kaas!
Tip 3. Gezond beleg
De kinderen smikkelen heerlijk van pannenkoek met fruit. Wat dacht je van peer met wat schaafsel van extra pure chocolade? Ik kon haast niet wáchten met opeten. Het makkelijkst is om een banaan in een pannenkoek te rollen. Dat vult lekker goed! En past prima in een gezonde lunchtrommel. Ook lekker: cottage cheese met een beetje jam op de pannenkoek!
Tip 4. Kleine pannenkoeken
Maak kleine pannenkoeken. Dan eet je vanzelf minder. Voor mijzelf werkt het psychisch erg goed!
Tip 5. Bakjes groente en fruit op tafel
Buiten de pannenkoeken zélf gezonder maken, kun je ook de maaltijd in totaal gezonder maken. Ik doe dat thuis zo: Voordat de pannenkoeken op tafel staan hebben mijn kleine apen zich al volgegeten aan reepjes paprika, komkommer en snoeptomaatjes. Dit valt goed te combineren met tip 6:
Tip 6. Eet tíjdens het bakken
Dus niet eerst een hele stapel bakken, maar gewoon zo uit de pan(nen) op het bord. Tijdens de wachttijd eten de kinderen hier de groentebakjes leeg. Al merk ik wel dat ze getraind raken; ze gebruiken deze tijd ook om de pannenkoeken stiekem te laten bezinken, zodat ze er meer op kunnen, de boefjes!
Tip 7. Voorafjes en achterafjes
Mijn dochters zijn dol op tomatensoep, dus dat is een goed voorafje. Na de pannenkoeken nog lekker een fruitje, of iets met yoghurt (voor de zuivel). Dan gaat het gemiddelde gezondheidsgehalte van de hele maaltijd omhoog!
Gelukkig heb ik goede eters, want met al die extra’s zou je anders bijna vergeten dat je eigenlijk pannenkoeken zou eten! Heb je zelf ook goede pannenkoekentips? Of heb je een beter recept dan wat ik geprobeerd heb? Schrijf het hier vooral!
Lees voor nog leukere pannenkoeken in verschillende vormen ook het blog van Astrid.
Vrolijke groeten,
Judith, proefkonijn Julianne en fotomodel Feline
Marieke
Rijstemelk, havermeel en eieren (met peren-appelstroop). Net uitgeprobeerd, waren nog wat plakkerig dus misschien combineren met ander meel erdoor..:)
Marieke
O ja, of boekweitmeel
Judith
Bedankt voor de tip!
Judith