Wie is er niet dol op gezonde lunch salades op een heerlijk broodje? Voor mij echt de lekkerste traktatie die er is. Vooral in de vakantie (wanneer de volkoren boterhammen iets vaker worden ingeruild voor een lekker knapperig broodje) sta ik graag in de keuken om zelfgemaakte tonijn salade en eiersalade te bereiden.
Natuurlijk kun je een bakje kant en klare salade kopen, maar neem van mij aan dat als je eenmaal gewend bent je eigen lunch salades te maken je niet meer anders wilt. Zelfgemaakte spreads zijn gezonder, je weet wat erin gaat en de meeste van deze salades kun je eten zonder schuldgevoel en ze zijn best snel klaar. En krijg je ‘s avonds visite dan maak je gewoon iets extra voor op een toastje. Wedden dat je de blits maakt met jouw zelfgemaakte tonijn salade!
Recept Homemade kipsaté salade
Wie kent het niet, die heerlijke kipsaté salade. Mijn man is er dol op, maar ik dacht: dat moet toch gezonder kunnen. En dat kan, lees hier maar hoe!
Ingrediënten:
– 1 kipfilet
– 1 kip bouillonblokje
– 200 gram pindakaas
– 1,5 eetlepel ketjap
– 2 teentjes knoflook
– ½ fijngesneden uitje
– 250 ml water
– optioneel mespuntje sambal
Bereid de kipfilet hetzelfde als bij de kip pesto salade.
Fruit het uitje in een steelplan licht aan, voeg de pindakaas met het water toe en breng dit aan de kook. Pers de knoflook fijn en voeg dit toe. Voor een pittige bite kun je een mespuntje sambal toevoegen. Voeg de ketjap toe en laat de satésaus inkoken tot hij de voor jou gewenste dikte heeft.
Voeg de geplozen kip toe en je eigen gemaakte kipsaté salade is klaar.
Recept Zelfgemaakte tonijn salade
Ingrediënten:
– 1 blikje tonijn op water
– 5 snoeptomaatjes
– ½ uitje
– 3 eetlepels kwark
– ½ appel (bijvoorbeeld Jonagold)
– snufje peper.
Laat de tonijn uitlekken, snijd het uitje fijn en de appel en tomaat in kleine blokjes. Stop alles in een kom en voeg de kwark toe. Peper naar smaak toevoegen en je zelfgemaakte tonijn salade is klaar.
Recept Kip pesto salade
Deze kip pesto spread is iets meer werk dan de tonijnsalade, maar neem van mij aan: hier ga je heel gelukkig van worden.
Ingrediënten:
– 1 kipfilet
– 1 blokje kippenbouillon
– 3 eetlepels magere kwark
Voor de pesto
– olijfolie
– 3 tenen knoflook
– ¾ van een basilicumplant
– 30 gram pijnboompitten
– 30 gram Parmezaanse kaas
– snufje peper (eventueel zout)
Zet een pannetje water op met het bouillonblokje en stop wanneer het kookt de kipfilet erbij in. Zet het vuur lager en laat het 5 minuten zachtjes aanstaan op een laag pitje. Daarna het vuur uitzetten en laat de kipfilet hier nog 10 minuten instaan, zodat hij lekker gaar wordt maar niet droog. Als hij gaar is, kun je hem met twee vorken heel makkelijk uit elkaar pluizen.
Maak ondertussen de pesto. Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een koekenpan zonder boter. Was de basilicum en snijd de teentjes knoflook in 2 stukken. Stop de basilicum, de pijnboompitten, de knoflook en de kaas in de keukenmachine en hak alles fijn. Voeg steeds een scheutje olijfolie toe tot je pesto de gewenste dikte heeft. Voeg na smaak de peper toe. Voor de kip pesto salade heb je ongeveer 2 grote eetlepels pesto nodig. De overgebleven pesto kun je ongeveer 3 à 4 dagen bewaren in de koelkast.
Dan is het alleen nog een kwestie van de kip en de pesto samenvoegen en er magere kwark bij toevoegen. En smullen maar!!
Recept Eiersalade zelf maken
Eet je geen vis of vlees, niet getreurd ook een frisse eiersalade is zo gemaakt, Zoals je ziet zijn de meeste van mijn salades op magere kwark basis. Juist daarom zijn ze ook geschikt om eens lekker door de week van te smullen zonder schuldgevoel (mocht je daar al last van hebben).
Ingrediënten:
– 4 hardgekookte eieren
– 1 theelepel mosterd
– 1 lente ui
– 1 theelepel kerrie
– plukje bieslook
-½ theelepel paprikapoeder
– 2 eetlepels magere kwark
– snufje peper
Pel de eieren en snijd ze in vieren. Voeg de kwark en specerijen toe. Snijd de lente ui fijn, net als de bieslook en voeg deze toe. Prak de ingrediënten of stop ze even in de keukenmachine voor een fijner resultaat.
Ik ben benieuwd welke zelfgemaakte spread er binnenkort bij jou op de lunchtafel staat!
Geef een reactie