Zelf ijsjes maken: mmmmm

‘Mamaaaaaaaaaaa’ De oudste dochter roept me voor de tienduizendste keer deze dag. Even doe ik zoals in een documentaire van National Geographic. Ik hou me zo stil mogelijk. Ik denk even aan een vermomming. Zou ze weggaan?  Misschien gewoon niet meer bewegen. Dan ben ik geen prooi meer aan het geroep.

‘Mamaaaaaaaaaaaaaa!’ Ok, niet gelukt dus. ‘Mag ik een ijsje, liefste mama?’. Die dochter van me weet perfect wanneer ze haar superlatieven moet bovenhalen. Puppy-oogjes inclusief. Het is warm buiten. Heel warm. Eindelijk weer zomer in Belgenland. Hoewel je hier niemand hoort klagen, begrijp ik best wel dat Olivia op zoek gaat naar verkoeling. Laat dat nu bij haar meestal de vorm aannemen van vanille-ijs, raketten, chocolade lolly’s en ga zo maar door. Omdat ik mijn moedergeweten niet kon blijven sussen met ‘Ach, het is maar 1 keer vakantie’, ben ik op zoek gegaan naar gezonde ijsjes. Ik heb ontdekt dat je er heel veel mee kan experimenteren. Echt. Heel. Veel. Dochter is blij (zij mag immers alles testen!) en mijn moederlijke verstand ook.  En ja, stiekem test ik ook alles.

Mijn gouden tips voor happy kids:

Tip 1: Je mixer is je beste vriend
Gezonde ijsjes maken is echt niet moeilijk. Je mixer is je beste vriend. Dat geldt ook voor je fruitpers of sapcentrifuge.

Tip 2: Yoghurt all the way
Neem yoghurt als basis en je kan alle kanten op. Hier gebruik ik vaak Griekse yoghurt vanwege de frisheid, maar je kan evengoed volle, als halfvolle, magere (minder aan te raden voor kids) of  (voor de veganlovers): plantaardige yoghurt gebruiken.

zelf ijsjes maken2

Die laatste maakt het iets zoeter, maar zeker niet minder lekker. Daarbij mix ik vers seizoensfruit en meng ik de Griekse yoghurt, het fruit met een beetje honing. Agavesiroop kan ook, alsook kokosbloesemsuiker. Je kan eindeloos variëren.  Laat je volledig gaan! Na een paar uurtjes in de diepvriezer, is het volledig klaar. Als het mooi bevroren is, kan je er zelfs bolletjes van scheppen zoals in een echte gelateria.

Hier is de favoriet: Aardbeien, honing, griekse yoghurt. Mijn jongste zou het eten als ontbijt. En als middagmaal. Hmm, eigenlijk ook als avondmaal Let op! Geen honing gebruiken voor kinderen onder de 1 jaar. Ook een topper: Braambessen, volle natuuryoghurt met een beetje kokosbloesemsuiker.

Tip 3: Juice for everyone!
Hier maak ik regelmatig home made waterijsjes. Puur fruit, geen suiker. Ik pers of pureer welk fruit ik nog liggen heb en giet het dan in een ijsvormpje. Kiwi met limoen was een geslaagde, verfrissende combinatie. Net als meloen en sinaasappelsap. Je kan elk sap gebruiken, solo of in combinatie. Heerlijk! Mijn meisjes lusten de fruitlolly’s wel. Mama is tevreden omdat de vitamines,in een vermomde vorm (zouden zij wel naar National Geographic gekeken hebben?), naar binnen gaan Tip: Voor de volwassenen kan je een ‘screwdriver’ ijsje maken: sinaasappelsap met gin. Je kan ook gaan voor de mojito: meng al je ingrediënten samen en plaats het in de ijslollyvorm. Hey, ouders hebben ook af en toe eens een traktatie nodig.

zelf ijsjes maken1

Tip 4: Trick or treat!
Mijn mixer mag dan wel mijn beste vriend wezen; af en toe laat ik hem wel eens links liggen. Dan maak ik gezonde snoepjes . Blauwe besjes in de yoghurt dippen, op een bakplaat leggen en een uurtje in de diepvriezer. Heerlijk koud snoepje. Net zoals deze: bananen in schijfjes snijden, volledig omhullen met donkere chocolade en dan eens rollen in gepofte quinoa of iets anders krokant. Een uur laten opstijven en dan…. Banana split anyone?

Moraal van het verhaal: Je kan het zo gek niet bedenken of je kan er een ijsje van maken (al moet het nog eetbaar blijven, natuurlijk). Laat jullie volledig gaan. Iedereen zal je loven omwille van je home made ijslolly’s. En de kids zijn tenminste voor een kleine 10 minuten even stil.

Enjoy the rest of summer. Enjoy the silence 😉
Groeten,

Deirdre

Deirdre de Cock

Ik ben Deirdre en ook ik mag deel uitmaken van het blogteam. Dus, laat ik me maar even voorstellen:Ik ben moeder en in het dagelijkse leven werk ik als onthaalouder. Voor degenen die het woord niet kennen, het is een typisch Vlaams woord voor wat in Nederland bekend staat als gastouder. Wat meteen dus ook verraadt dat ik een Belgische ben. Waarschijnlijk zullen hierdoor af en toe eens vreemde uitdrukkingen in mijn blog binnensluipen. Don’t worry! Voor jullie al naar een woordenboek grijpen, ik zal wel een verklarende woordenlijst hanteren… Oh ja, nog een klein geheimpje. Ik kan perfect als een ninja door mijn huis sluipen als de kindjes slapen. Mijn parketvloer heeft overal wel krakende stukjes maar ik weet ze intussen te ontwijken als een echte pro!

Latest posts by Deirdre de Cock (see all)

Dit bericht werd geplaatst in De Leukste Lunch door Deirdre de Cock . Bookmark de permalink .

Over Deirdre de Cock

Ik ben Deirdre en ook ik mag deel uitmaken van het blogteam. Dus, laat ik me maar even voorstellen: Ik ben moeder en in het dagelijkse leven werk ik als onthaalouder. Voor degenen die het woord niet kennen, het is een typisch Vlaams woord voor wat in Nederland bekend staat als gastouder. Wat meteen dus ook verraadt dat ik een Belgische ben. Waarschijnlijk zullen hierdoor af en toe eens vreemde uitdrukkingen in mijn blog binnensluipen. Don’t worry! Voor jullie al naar een woordenboek grijpen, ik zal wel een verklarende woordenlijst hanteren… Oh ja, nog een klein geheimpje. Ik kan perfect als een ninja door mijn huis sluipen als de kindjes slapen. Mijn parketvloer heeft overal wel krakende stukjes maar ik weet ze intussen te ontwijken als een echte pro!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *