Linkshandig Lunchen

Ieder jaar op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. Ik had er nog nooit van gehoord.

In 1976 is deze dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor eventuele ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen. Zelf ben ik rechtshandig, mijn man ook en onze ouders, broers en zussen ook. Kortom, iedereen in onze directe omgeving. En toen werd ik zwanger van onze dochter. Op de echo was te zien dat ze haar linker duimpje in haar mond had. Ik hoor het de verloskundige nog zeggen: “Het handje dat ze op de echo’s het meest in hun mond hebben, wordt later vaak de hand waarmee ze schrijven.” Ze had gelijk.

image1

Mijn dochter is linkshandig. Het was vanaf het begin af aan duidelijk. Alles pakte ze met haar linkerhandje. Toen ze voor het eerst naar school ging, heb ik mij eens in de wondere wereld van de linkshandige spullen begeven. Via het internet is echt alles voor linkshandige te koop: messen, blikopeners, dunschillers, kurkentrekkers enz. Ik hou het tot op heden bij linkshandige scharen en pennen, da’s meer dan genoeg.

En dan nu het linkshandige lunchen. Is dat nou heel veel anders dan rechtshandig lunchen? Gelukkig niet! Dat zou wat zijn. Met je linkerhand je lunch op eten is net zo lekker als met je rechterhand je lunch op eten, volgens mijn dochter.

image2

Toch loop ik af en toe tegen grappige dingen aan. Tijdens het ‘opleuken’ van haar bananen heb ik standaard de kromme kant naar rechts liggen. Zo leg ik hem ook in haar bananendoos. Pas een paar weken geleden zag ik dat zij hem precies andersom openmaakt waardoor mijn versierde kant naar beneden ligt.

Hetzelfde viel mij op met haar broodtrommels. Ik heb een paar varianten met een groot vak en twee kleine vakjes aan de zijkant. Als ik haar trommels vul, heb ik de kleine vakjes rechts. Na ruim een jaar kwam ik er achter dat zij de kleine vakjes links heeft als ze er uit eet. Geen ramp, maar een hoop diertjes en gezichten lagen wel een jaar op hun kop. image3

Ik kan er wel om lachen om mijn heerlijke linkshandige dochter. Ze houdt me scherp. Maar wat natuurlijk het allerbelangrijkste is: linksom of rechtsom, bentostijl lunchen is gezond en lekker! Of zoals mijn dochter zegt: met je linkerhand je lunch op eten, is net zo lekker als met je rechterhand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *