5 tips voor de lunchtrommel schijf van vijf-proof!

De nieuwe schijf van vijf, wat moeten we daar nou weer mee? Veel ouders zijn al blij als hun kinderen enigszins gezond eten. Toch eet je kind met wat kleine aanpassingen in de lunchtrommel, helemaal up-to-date. En jij als ouder ook!

Ik geef je vijf makkelijke tips, helemaal maaltijdschijf-proof:

5 lunchtrommel tips schijf van vijf proof

1. Geef zoveel mogelijk volkoren brood mee.

Is je kind niet zo van volkoren brood? Begin met half/half; ene kant volkoren, andere kant niet. Mijn meiden vinden het vooral geweldig als we een vormpje uit de ene boterham wisselen met de andere.

lunchtrommel inspiratie

2. Gebruik fruit of groente als broodbeleg.

Worst (bewerkt vlees) is uit de schijf van vijf gehaald, omdat het de kans op darmkanker zou kunnen vergroten. Fruit en groente zou juist meer gegeten moeten worden. Ik zie een win-win-situatie: groente of fruit op brood! Banaan op brood is super lekker. (Vooral met chocola maar dat is dan weer niet maaltijdschijf-vriendelijk). Ook plakjes appel met een beetje kaneel is heerlijk als broodbeleg. Ik stelde de meiden voor om een keer paprikareepjes op brood te doen, en ze waren dolenthousiast. Ik hoop dat ze dat erna nog zijn…

IMG_2946

We hebben ook wel eens verschillende groentespreads geprobeerd van Zonnatura, maar hier in huis vond niemand het een succes. Ik denk dat ik zelf maar een keer zoiets ga proberen te maken…

3. Vervang “gezonde” koeken door fruit.

Eigenlijk weten we natuurlijk best dat die “gezonde” koeken helemaal niet zo gezond zijn. De fabrikanten willen vooral dat we dénken dat we onze kinderen iets gezonds meegeven. Ik vind het zelf nogal schrikbarend dat er in een pakje milk-break van Liga ruim 180 calorieën zitten. Vooral omdat ik ze zelf stiekem zo graag eet, met name die met aardbei. Klinkt toch goed, “ melk” en “aardbei”!  Maar zoveel goede voedingsstoffen zitten er niet in, wel een lading suiker.

banaan kunst lunch inspiratie tien-uurtje

fruitbandje traktatie fruit

Dus geven wij onze kinderen en ons zelf braaf fruit en groente mee in de lunchtrommel of bij het 10-uurtje. Omdat een appel elke dag wellicht wat saai wordt, proberen we veel te variëren. We gebruiken daarvoor het liefst een lunchbakje met meerdere vakjes, zodat je verschillende soorten gezonde dingen mee kunt geven. Maar je kunt ook je banaan versieren (gewoon in de schil krassen met een prikpen), of een leuk fruitbandje gebruiken.

4. Noten of een ei.

Noten zitten boordevol goede voedingsstoffen. Doe dus gerust elke dag een paar nootjes in de broodtrommel. Niet meer dan een klein handje. Dat zeg ik vooral tegen mezelf, want sinds ik ervan overtuigd ben dat elke dag wat nootjes gezond voor me zijn, eet ik er veel te veel!

noten mee in de lunchtrommel

noten in de lunchtrommel

Wij geven onze dochters ook wel eens een ei mee naar school, in plaats van nóg een boterham. Vaak als we toch al eitjes koken, bijvoorbeeld voor het avond eten, dan kost een ei meer koken geen extra tijd. Ik vind het leuk het ei in een eivormpje te doen, en de meiden ook!

5. Vervang vruchtensap door water.

Vroegah… stond vruchtensap nog vrolijk in de schijf van vijf, bij het drinken. Helaas zit er te veel (vruchten)suiker in om het nog gezond te noemen. Wat wij hier thuis wel eens doen; één klein scheutje appelsap aanlengen met water. En geloof het of niet; water drinken valt echt aan te leren. Oké, toegegeven, het heeft hier thuis ook wel een jaar geduurd, maar nu vragen ze tijdens het eten om water. Wel specifiek uit het kraantje naast de wc, want dat is lekker koud volgens mijn dochters. Dus volhouden papa’s en mama’s! Lees ook “8 tips om water drinken voor je kind leuk te maken.”

Met deze 5 tips lukt het vast je kind een schijf van vijf-proof lunchtrommel mee te geven. Ik denk dat ik mijn eigen werklunch ook maar eens kritisch onder de loep ga nemen!  Of zijn er vrijwilligers die voor mij zo’n lekker trommeltje vullen?

Judith Verbeet

Judith Verbeet

Ik ben Judith. Ik hou natuurlijk van leuke lunches maken! Ik wil hier graag over bloggen. Om te laten zien hoe leuk het kan zijn om te maken, en dat het helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. En om te laten zien dat gezond eten heel leuk en heel lekker kan zijn. Zodat je kind met plezier het bakje leeg eet. En zo kun je de dag van je kind net een beetje meer sjeu geven. Ze een glimlach bezorgen, terwijl jij op je werk zit. Heerlijk.
Judith Verbeet

Latest posts by Judith Verbeet (see all)

Dit bericht werd geplaatst in Gezond en bewust eten, Groene mama door Judith Verbeet . Bookmark de permalink .

Over Judith Verbeet

Ik ben Judith. Ik hou natuurlijk van leuke lunches maken! Ik wil hier graag over bloggen. Om te laten zien hoe leuk het kan zijn om te maken, en dat het helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. En om te laten zien dat gezond eten heel leuk en heel lekker kan zijn. Zodat je kind met plezier het bakje leeg eet. En zo kun je de dag van je kind net een beetje meer sjeu geven. Ze een glimlach bezorgen, terwijl jij op je werk zit. Heerlijk.

8 gedachten over “5 tips voor de lunchtrommel schijf van vijf-proof!

  1. super leuke ideeën!!
    hier betrap ik mezelf en de kids er ook op dat alles vaak zo zoet is! laatst heeft mijn stiefdochter van 13 de beker van onze 1,5 jarige klaargemaakt…jemig ik stuiterde al achterover van de kleur, laat staan van de smaak! daar kon je bijna een week drinken van maken!
    wat ik zelf nog wel doe is haar drinken maken van water en daar haar vit. d druppels door doen! want wat zit daar op zich ook al een suiker in zeg!!!

    ben benieuwd naar je volgende ideeën!

  2. Leuk! Wij gaan altijd voor fijn volkoren tenzij het tijgerbruin bij het Stoepje in de aanbieding is. Mijn meiden vinden thee ook erg lekker, vooral met een smaakje. Ze drinken het thuis zonder suiker, maar bij de buitenschoolse met, “want andere kinderen lusten het ook niet zonder”. Grmbl. Ook opa en oma willen de kinderen nog wel eens “verwennen” met drie scheppen hyperglycemy in de thee.

    • Jammer dat de naschoolse niet “mee doet”. Bij onze jongste van toen 3 ging het wennen aan niet zo zoet juist erg goed, doordat de opvang ook van limonade naar thee is over gegaan. Zonder suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *