5 tips voor een feestelijke lunch op Koningsdag


Op Koningsdag of op de vrijmarkt kan een feestelijke lunch natuurlijk niet ontbreken. Wat dacht je van oranje eimuffins? Of een rood-wit-blauw tienuurtje? Met deze 5 tips creëer je een koninklijke lunchtrommel en een lach op het gezicht van jouw prins of prinses!

Stap naar rechts, stap naar rechts. Doe het zo: okido! Stap naar links, stap naar links. Ja, dat is het: okido! We gaan door, nu naar voor. Ja, je voelt je okido! En we swingen en we zingen allemaal – okido!

Bovenstaande tekst galmt al weken door het huis. Aan de bijpassende danspasjes te zien is de oudste al helemaal klaar voor de Koningsspelen op school. Het is natuurlijk erg leuk om de kinderen op Koningsdag of als je fanatieke verkoper op de Vrijmarkt staat een lunch mee te geven waarmee ze zich als een koning te rijk voelen.

Tip 1: Oranje boven!
De kleur waar je tijdens Koningsdag niet omheen kunt, is natuurlijk oranje! De straten kleuren oranje, fietsen worden oranje versierd en we dossen ons uit in oranje shirts, jurken en pruiken. Het kan niet gek genoeg tijdens deze nationale feestdag, het lijkt wel carnaval! Een oranje bento lunchtrommel kan in de weken voorafgaand aan Koningsdag natuurlijk niet ontbreken.


Ik heb ervoor gekozen om van een broodlunch af te stappen en ben voor heerlijke oranje eimuffins gegaan. Om 12 muffins te maken, snijd je een ui, een paar champignons en een tomaat in kleine stukjes. Deze bak je even in de pan tot de ui goed gefruit is. Je vult een muffintray met muffinvormpjes en vult deze met het groentemengsel. Daarna klop je 6 eieren luchtig en giet je dit over de groenten. Om er een oranje twist aan te geven, snijd je een oranje paprika in stukjes en leg je deze bovenop het ei. Een beetje kaas erover en 15 tot 20 minuten in een oven die voorverwarmd is op 200 graden en je muffins zijn klaar om in de lunchbox te gaan.

Vul de trommel aan met mandarijnen en wortels en je oranje lunch is klaar! Lang leve de koning!

Tip 2: Rood-wit-blauw
Naast oranje komen de kleuren rood, wit en blauw veelvuldig in beeld tijdens Koningsdag. Een lunch in de Nederlandse driekleur is daarmee een voor de hand liggende volgende stap.

Ik ga voor een gezonde snack met fruit en yoghurt. Doe yoghurt in een bakje en leg er aardbeien bovenop. Onderaan komen wat blauwe bessen te liggen en de eerste Nederlandse vlag zit al in je lunchbox! Mocht je nu vrezen dat de yoghurt na de wandeling op de vrijmarkt door de hele tas zit, dan kun je deze natuurlijk ook vervangen door stukjes appel of banaan.

De trommel wordt verder gevuld met een heerlijke pastasalade. Kook wat witte pasta (volkoren kleurt in dit geval niet zo mooi) en doe deze in de lunchbox. Leg hier aan de bovenkant wat in stukjes gesneden cherrytomaatjes bovenop en vul aan de onderkant aan met zwarte olijven.

Tja, ik zal de koninklijke weg maar bewandelen: iets blauwers wat lekker is in een pastasalade kan ik niet bedenken. Tips zijn welkom uiteraard! Je kunt je bento afmaken met wat rood-wit-blauwe vlaggetjes voor het ultieme koningsgevoel!

Tip 3: Een prinsheerlijke lunch
Een dagje op de vrijmarkt staan op Koningsdag maakt hongerig. Een lunch waarmee jouw fanatieke verkoper zich een echte prins of prinses voelt spant natuurlijk wel de kroon. Je neemt hiervoor twee broodjes. Uit roze kokosbrood, voor de echte prinsesjes, snijd je een aantal driehoekjes waardoor een kroontje ontstaat. Hetzelfde doe je met een plakje kaas, je creëert dan een heuse gouden kroon! Deze kroon leg je rondom een rond broodje en je steekt hem vast met prikkers.

Zorg ervoor dat je de kleine prins of prinses waarschuwt dat er prikkers in het broodje zitten! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een paar sneedjes brood uit te steken met een ronde uitsteker. Is het geen plaatje?

Tip 4: MAXIMA-al genieten van het tienuurtje
Hoe leuk is het om een koninklijke snack te maken in koninklijke stijl voor een dagje koningsdag? Aangezien een wortel oranje is, leent deze zich hier uitermate goed voor. Is je zoon of dochter gek op gehaktballetjes? Voor deze keer is de ‘klant’ koning! Door uit een dikke plak wortel steeds kleine driehoekjes te snijden creëer je een klein kroontje. Smeer wat smeerkaas of boter op de bovenkant van een gehaktballetje en leg hier het kroontje bovenop. Als dit geen koninklijke snack is, weet ik het ook niet meer!

Tip 5: Tulpen uit Amsterdam
Als de lente komt dan geef ik jou, tulpen uit Amsterdam! In het voorjaar is de tulp een bloem waar we niet omheen kunnen. Hoewel deze van oorsprong niet Nederlands is, wordt deze bloem wel gezien als een van de Nederlandse symbolen. De Keukenhof wordt niet voor niets zo goed bezocht in deze tijd van het jaar!

Je kunt heel gemakkelijk jouw eigen gezonde tulpen snack maken met een wortel en een komkommer. Snijd dikke plakken komkommer en wortel af. Haal uit de wortel twee driehoekjes zodat het op een tulp lijkt. Daarna snijd je een grote driehoek uit de komkommer: dit wordt het blad van de tulp. Prik eerst het blad en vervolgens de tulp zelf op een prikker. Zelfs Amalia zou jaloers zijn op zo’n heerlijke snack!

Na alle voorbereidingen die de kinderen op school hebben getroffen voor de koningsspelen is een geweldige koninklijke lunch natuurlijk wel de kroon op het werk.

Geniet van de voorbereidingen op deze feestelijke dag!

Myrthe

Myrthe

Ik ben Myrthe. Ik woon samen met mijn vriend en ben denk ik de enige blogger bij de leukste lunch die geen fulltime moeder is. Mijn vriend heeft twee meiden van 4 en 2, dus parttime stiefmama ben ik wel. Hoewel een lekkere snack op zijn tijd echt genieten is, ben ik al jaren bezig met gezond eten. Koken vind ik altijd heerlijk om te doen, evenals het maken van leuke lunchboxen. Naast mijn kookverslaving (uhm…met K O O K dus he) ben ik fulltime werkzaam in het onderwijs. Als docent geschiedenis, Mens en Maatschappij en maatschappijleer breng ik VMBO-leerlingen het een en ander bij over de samenleving. Een leuke, afwisselende baan waar ik veel voldoening uit haal.
Myrthe
Dit bericht werd geplaatst in De Leukste Lunch door Myrthe . Bookmark de permalink .

Over Myrthe

Ik ben Myrthe. Ik woon samen met mijn vriend en ben denk ik de enige blogger bij de leukste lunch die geen fulltime moeder is. Mijn vriend heeft twee meiden van 4 en 2, dus parttime stiefmama ben ik wel. Hoewel een lekkere snack op zijn tijd echt genieten is, ben ik al jaren bezig met gezond eten. Koken vind ik altijd heerlijk om te doen, evenals het maken van leuke lunchboxen. Naast mijn kookverslaving (uhm…met K O O K dus he) ben ik fulltime werkzaam in het onderwijs. Als docent geschiedenis, Mens en Maatschappij en maatschappijleer breng ik VMBO-leerlingen het een en ander bij over de samenleving. Een leuke, afwisselende baan waar ik veel voldoening uit haal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *